Μπορεί να είναι ο Μ. Αλέξανδρος!

Βρέθηκαν νομίσματα του στην Αμφίπολη

Στην Αμφίπολη βρέθηκαν νομίσματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, καθώς και του 2ου και 3ου πΧ αιώνα, αλλά και στοιχεία κεραμικής.

Παρόλαυτα, η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, δήλωσε ότι “αυτά τα νομίσματα ήταν πολύ κοινά και θα μπορούσαν να βρεθούν παντού”, προσθέτοντας ότι το θέμα είναι στη φάση της επεξεργασίας.

Άγνωστη παραμένει πάντως, προς το παρόν, η ταυτότητα του νεκρού στον τύμβο Καστά, όπως τόνισε η κ. Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Μάλιστα απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης. Είπε “αυτόν βρήκαμε”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! Ρωτήθηκε αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά.

Πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα πιθανόν να μας δείξουν την ταυτότητα του, ωστόσο είναι σίγουρο πως πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα, ενδεχομένως στρατηγός. Όσον αφορά τον σκελετό, η αρχαιολόγος παρουσίασε φωτογραφία των οστών, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί, καθώς στόχος είναι η βέλτιστη προστασία του.

Αναφερόμενη εξάλλου στην καταστροφή στο πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, η κύρια Περίστεροι τόνισε ότι αυτή προκλήθηκε από ένα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε αναλυτικά με σχεδιαγράμματα και ο τρόπος κατασκευής του εντυπωσιακού τύμβου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/culture/article/270403/vrethikan-nomismata-tis-epohis-tou-megalou-alexandrou-stin-amfipoli-/#ixzz3KUQ1wRxT
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Σχετικά άρθρα