Συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ παραχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με αφορμή την επίσκεψή του στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017.
Ο κ. Μπουτάρης, υπερασπίστηκε το άνοιγμα της πόλης στην Τουρκία και θύμισε τους 5.000 Τούρκους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη στις 10 Νοεμβρίου πέρσι, επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
«Έχουμε δημιουργήσει έναν μύθο για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει αν ήταν καλός ή όχι» σημείωσε μεταξύ άλλων αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους Τούρκους να αποτίουν φόρο τιμής στη γη των προγόνων τους όπως το κάνουν οι Έλληνες στην Αγιά Σοφιά κλπ.
«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όπως οι Έλληνες επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και αποτίνουμε σεβασμό στη γη των προγόνων μας. Έτσι και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο συναίσθημα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Θέλουν να έρθουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Επομένως, θα σας δώσω την ευκαιρία αυτή. Όσο οι Τούρκοι έρχονται εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο. Νοιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ότι τα πράγματα αμβλύνονται. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα» πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχτεί σχετικά με τις τουρκικές επενδύσεις ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δήλωσε:
«Η Θεσσαλονίκη ήταν μία συντηρητική πόλη και υπάρχει εξήγηση σ αυτό. Έχουμε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουμε τον τουρκικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι παρεξηγημένα. Όταν δημιουργείς έναν εχθρό, αποσπάς την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης σχετικά με την κριτική που έχει δεχτεί για τις τουρκικές επενδύσεις».
«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει να ζούμε ως γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον» κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.