Μπουτάρης: Σχολεία για τα προσφυγόπουλα

Η πρόταση για την Θεσσαλονίκη

Την πρόταση να υπάρξουν «σχολεία του δρόμου», ώστε ομάδες καθηγητών που μιλούν την ίδια γλώσσα με τα προσφυγόπουλα να επισκέπτονται τους χώρους όπου φιλοξενούνται, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ίδιος επισήμανε, ότι η λύση αυτή θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί τον πρώτο χρόνο και να γίνουν μονοτάξια σχολεία στα οποία θα φοιτούν δύο ομάδες παιδιών, ηλικιών έξι ως δέκα χρόνων και δέκα με δεκαπέντε χρόνων. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα μπορούσε το θέμα της εκπαίδευσης να τακτοποιηθεί σε μια πιο ορθολογική βάση, όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν γκέτο, καθώς κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη θα ήταν καταστροφικό.

Ερωτήματα για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων έθεσε και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γειτονιές σε δράση», Μόνικα Αϊβαζόγλου αναφέροντας ότι ήδη ζητήθηκε από σωματεία εκπαιδευτικών να ενταχθούν στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων, για να αποφευχθεί η γκετοποίησή τους. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Εμένα με τρομάζει» σημείωσε.

Με αφορμή εξάλλου, τις αναφορές του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, σε έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την οπτική της δημόσιας υγείας, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άθλια, παρά τις προσπάθειες που γίνονται.

Έθεσε, άλλωστε, το ερώτημα, γιατί δεν εφαρμόστηκε στο προσφυγικό το σχέδιο «Ξενοκράτης», εφόσον επρόκειτο για μια έκτακτη κατάσταση.

Σχετικά άρθρα