14.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Casa de papel» αλά ελληνικά

Τη… δοξα των πρωταγωνιστών της γνωστής ισπανικής σειράς «La Casa de Papel» (η τέλεια ληστεία) ζήλεψε ο διευθυντής εταιρείας σεκιούριτι στην Καβάλα, σχεδιάζοντας το κινηματογραφικό άνοιγμα χρηματοκιβωτίου με 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Το απατηλό όνειρο της «μεγάλης ζωής» τον σαγήνευσε σε βαθμό που από στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας μετατράπηκε στον περίφημο «καθηγητή» της σειράς.

Οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια μια διάρρηξη «απαραβίαστου» χρηματοκιβωτίου, μια σκηνοθετημένη απαγωγή και μια ληστεία. Για να τα καταφέρει φέρεται να στρατολόγησε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, τον κουμπάρο του και τον γιο του κουμπάρου του. Αγόρασε μάσκες πολιτικών (του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου) και εκμεταλλεύτηκε, έχοντας πληροφόρηση εκ των έσω, όλα τα «κενά» ασφαλείας της εταιρείας του. Μάλιστα είχε φροντίσει να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας, με αποτέλεσμα στη δικογραφία της υπόθεσης να μη συμπεριληφθεί ούτε μία σκηνή από όλα όσα έγιναν στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι.

Ο «καθηγητής»

Όπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικές πηγές, ο 44χρονος διευθυντής ήξερε ότι για να μπει στο κτίριο του υποκαταστήματος της πολυεθνικής στην Καβάλα και να πάρει τον «θησαυρό», έπρεπε να πάρει δύο εγκρίσεις από το «control room» των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Αθήνα. Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2019 οργάνωσε «ληστεία» με θύμα τον ίδιο από τους δύο συνεργούς του που φορούσαν μάσκες.

Το «σενάριο» του διευθυντή ήταν ότι οι δράστες τού έστησαν ενέδρα ενώ επέστρεφε στο σπίτι του και τον εκβίασαν για να τους δώσει λύτρα, προκειμένου να απελευθερωθεί η κόρη του που είχε πέσει θύμα απαγωγής. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, αφού του έδεσαν τα χέρια για να είναι αληθοφανές το περιστατικό, μετέβησαν στην εταιρεία σε ώρα εκτός λειτουργίας. Εκεί ο διευθυντής ξεγέλασε με διάφορα προσχήματα τους συναδέλφους του στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και κατόπιν εισέβαλε με τους «απαγωγείς» στο κτίριο. Ο «καθηγητής», ωστόσο, γνώριζε εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατο να πάρει δεύτερη έγκριση από την Αθήνα για το άνοιγμα του «strong room», του ειδικά διαμορφωμένου χρηματοκιβωτίου που περιείχε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ο ίδιος και οι «συνεργάτες» του είχαν μαζί τους διαρρηκτικά εργαλεία και άρχισαν να προσπαθούν για πρώτη φορά στη ζωή τους να «σπάσουν» τους κανόνες ασφαλείας μιας εταιρείας σεκιούριτι που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις υπηρεσίες της.

Η «προπόνηση» που φαίνεται ότι είχαν κάνει απέδωσε καρπούς και έτσι κατάφεραν να φύγουν με τον πολυπόθητο «θησαυρό», που θα εξασφάλιζε στους ίδιους και στα… εγγόνια τους μια πλούσια ζωή. «Ο μόνος λόγος που τα κατάφεραν είναι ότι ο διευθυντής ήξερε άριστα τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοκιβωτίου και όλα τα αδύνατα σημεία του. Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί, αλλά χάρη στις γνώσεις του διευθυντή πέτυχαν τον σκοπό τους» εξηγεί αστυνομική πηγή. Η τελευταία «πινελιά» ήταν ο 64χρονος κουμπάρος του διευθυντή και ο 41χρονος γιος του να τον δέσουν σε μια καρέκλα ώστε να μην υπάρχουν… αμφιβολίες για όλα όσα έγιναν. Ο 44χρονος εξέθεσε τα μέτρα ασφαλείας της πολυεθνικής σε τέτοιο βαθμό που η διοίκηση της εταιρείας «ξήλωσε», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα τον υπεύθυνο ασφαλείας για όλα τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα. Πρόκειται για στέλεχος με τεράστια εμπειρία στον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας, το οποίο απολύθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Την ώρα που έγινε η διάρρηξη δεν επιτρεπόταν για λόγους ασφαλείας σε κανέναν η είσοδος στα γραφεία. Και αυτό διότι στο υποκατάστημα στην Καβάλα αποθηκεύονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό ΑΤΜ ολόκληρου του νομού.

Ιστορικό

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη μεγάλων εταιρειών διαπράττουν ένα τέτοιο αδίκημα. Στο παρελθόν οι αστυνομικές αρχές έχουν ασχοληθεί με πανομοιότυπες υπεξαιρέσεις χρημάτων στην Κω, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα και στα Γιάννενα. Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν, ποντάροντας ότι θα ξεγελάσουν τις εταιρείες τους Τα χρήματα που κλέβουν είναι πάντα ασφαλισμένα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου και επί σειρά ετών στέλεχος εταιρείας σεκιούριτι. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν την έρευνα δεν πείστηκαν ποτέ με τα όσα τους κατέθεσε το «θύμα».

Και αυτό διότι η εμπειρία τους «έδειχνε» ότι είχαν να κάνουν με σκηνοθετημένη απαγωγή και ληστεία. Ετσι άρχισαν να παρακολουθούν τον 44χρονο διευθυντή και τον στενό του κύκλο, δηλαδή τον κουμπάρο του, ο οποίος διατηρεί αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Οι αστυνομικοί είχαν γίνει επί μήνες σκιά του διευθυντή. Στα γραφεία της επιχείρησης του κουμπάρου του βρέθηκαν θαμμένα 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 800.000 ευρώ δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων στον ανακριτή προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ξοδεύτηκε από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και έγιναν οι συλλήψεις.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, παρά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία σεκιούριτι δεν είχε καταθέσει μήνυση μετά τη διάρρηξη. Οι συνήγορος των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, Σταύρος Καϊτατζής, δήλωσε ότι «ο ποινικός κώδικας άλλαξε τον Ιούλιο του 2019 και δεν διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα η υπεξαίρεση άνω του ποσού των 120.000 ευρώ, εκτός εάν υπάρξει έγκληση από την πλευρά του παθόντος». Τελικά το κατηγορητήριο άλλαξε και οι κατηγορίες μετατράπηκαν από υπεξαίρεση και συνέργεια σε υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, σε διακεκριμένη κλοπή κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι κατηγορίες ήταν και σε αυτή την περίπτωση σε βαθμό κακουργήματος και έτσι οι κατηγορούμενοι δεν απέφυγαν την προφυλάκισή τους.

H εταιρεία δεν υπέβαλε μήνυση

Γιατί όμως η εταιρεία δεν υπέβαλε μήνυση για την κλοπή των 4,2 εκατ. ευρώ; Νομικοί που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» παρέθεσαν δύο σενάρια που δίνουν απάντηση. Σύμφωνα με το πρώτο, η εταιρεία θεώρησε ότι τα εγκλήματα (απαγωγή, ληστεία κ.λπ.) διώκονται αυτεπάγγελτα, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος για έγκληση. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι επειδή τα χρήματα είναι ασφαλισμένα και οι αποζημιώσεις ενδεχομένως δίνονται γρήγορα, η εταιρεία να μην ασχολήθηκε περαιτέρω.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία σεκιούριτι είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, έχει δραστηριότητα σε πολλές χώρες και δεν είχε κανέναν λόγο να ρισκάρει τη φήμη της για οποιονδήποτε λόγο. Επεσε θύμα ενός στελέχους της που δεν σεβάστηκε τη θέση του και τον νόμο» προσθέτει ο Αγγελος Αγραφιώτης. Τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν μετά τις συλλήψεις των τριών ανδρών στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

Οι έρευνες έγιναν σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που ανήκει στον 64χρονο συλληφθέντα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα χρήματα θαμμένα σε διάφορα σημεία στο προαύλιο της αντιπροσωπείας, η οποία είναι από τις πιο γνωστές στην περιοχή. Για να βρεθούν τα μετρητά χρειάστηκαν οι υποδείξεις των κατηγορουμένων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε τα σκαπτικά μηχανήματα να «χτενίσουν» μια ιδιαιτέρως μεγάλη έκταση. Ο διευθυντής της εταιρείας σεκιούριτι κατέθεσε στις Αρχές ότι δεν είχε οικονομικά προβλήματα και ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε δικαιολογία για την πράξη του. Από την πλευρά του ο 64χρονος επιχειρηματίας κατέθεσε ότι ο 41χρονος γιος του δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα