13.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Χαλκιδική: Τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρα και δομές υγείας

Μεγάλο είναι το έλλειμμα σε ασθενοφόρα και σε πληρώματα στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι, με τον τεράστιο αριθμό κάθε είδους περιστατικών, ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε κίνδυνο οι ζωές τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Για ένα νομό με λίγους περισσότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, ο οποίος διαθέτει ένα αρκετά προβληματικό οδικό δίκτυο και με τεράστιες αποστάσεις εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας του, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Πρόδρομος Δεβελόγλου, υπάρχουν μόλις πέντε ασθενοφόρα στα πέντε κέντρα υγείας του και στο μοναδικό νοσοκομείο (αυτό του Πολυγύρου), καθώς και ένα ακόμα όχημα διακομιδών που μεταφέρει ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι και ιδίως τα Σαββατοκύριακα, όταν ο αριθμός των διαμενόντων στη Χαλκιδική δεκαπλασιάζεται, η δύναμη του ΕΚΑΒ αυξάνεται κατά 4-5 ασθενοφόρα και κατά 28-30 άτομα, αριθμός που εξακολουθεί να είναι μικρός για να μπορέσει να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες. Αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνουν απανωτά περιστατικά, τα οποία, για να αντιμετωπιστούν επαρκώς και οι ασθενείς να διαφύγουν τον κίνδυνο, θα πρέπει το ίδιο ασθενοφόρο να βρίσκεται την ίδια στιγμή σε δύο ή περισσότερες διαφορετικές και αρκετά μακρινές μεταξύ τους περιοχές.

Μεταφορές με ΙΧ – Άτομα αφήνουν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας…

Να σημειωθεί ότι είναι συχνές οι περιπτώσεις στη Χαλκιδική, κατά τις οποίες κάτοικοι και επισκέπτες αναγκάζονται να μεταφέρουν ακόμα και με τα ιδιωτικά τους οχήματα ένα βαρύ περιστατικό, λόγω αδυναμίας άμεσης διάθεσης ασθενοφόρου, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς, ενώ άτομα ξεψυχούν στην άσφαλτο μετά από τροχαίο, αφού δεν υπάρχει κοντά διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό πριν από λίγα χρόνια (Ιούλιος 2015), σε υπόθεση δολοφονίας στον πεζόδρομο της Νέας Ποτίδαιας, στην Κασσάνδρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια θαμώνων κέντρων διασκέδασης και περαστικών, όταν 34χρονος ξεψύχησε περιμένοντας για περίπου 45 λεπτά να φτάσει ασθενοφόρο από τα γειτονικά, μόλις έξι χιλιόμετρα απόσταση, Νέα Μουδανιά. Το ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλο περιστατικό και γι’ αυτό καθυστέρησε να φτάσει.

Επίσης, το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιουνίου, 63χρονη τουρίστρια από τη Ρουμανία άφησε την τελευταία της πνοή σε εστιατόριο της Ουρανούπολης από καρδιακό επεισόδιο. Το ασθενοφόρο χρειάστηκε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά για να φτάσει στο σημείο, αφού ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και χρειάστηκε να διανύσει μία μεγάλη απόσταση, με δύσκολο δρόμο, για να φτάσει στην Ουρανούπολη (ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σιθωνία και η Ουρανούπολη στο τρίτο πόδι).

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η γυναίκα θα ζούσε αν το ασθενοφόρο έπρεπε να διανύσει μία μικρότερη απόσταση κι έφτανε νωρίτερα στον προορισμό του. Άλλωστε, ιδιώτης γιατρός έκανε ΚΑΡΠΑ με απινιδωτή στη γυναίκα, χωρίς η τελευταία να τα καταφέρει, ωστόσο, η αναγκαστική, λόγω της έλλειψης δομών υγείας, καθυστέρηση είναι γεγονός.

«Μεγάλη αναγκαιότητα προσλήψεων»

Για μεγάλη αναγκαιότητα προσλήψεων στο ΕΚΑΒ κάνει λόγο ο κ. Δεβελόγλου, σημειώνοντας ότι με αυτές θα μπορέσει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός, ώστε να καλύπτεται επαρκέστερα το καλοκαίρι η Χαλκιδική αλλά και οι άλλοι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι περίπου το 35% του στόλου των ασθενοφόρων είναι άνω της εικοσαετίας, με αποτέλεσμα, λόγω παλαιότητας, τα οχήματα να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα και εξαιτίας αυτών κάποιες στιγμές να σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των περιστατικών.

«Για τους εξής έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, διαθέτουμε 85 ασθενοφόρα, εκ των οποίων το 35% είναι τουλάχιστον 20ετίας. Αυτό σημαίνει ότι χαλάνε πιο εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις, σπάνια βέβαια, έχει καθυστερήσει, εξαιτίας των βλαβών, η διακομιδή ασθενών. Σε όλη την περιοχή μας είναι πολύ αναγκαία η πρόσληψη ατόμων. Το έχουμε γνωστοποιήσει αυτό πολλές φορές. Αυτήν τη στιγμή για τη Χαλκιδική στο ΕΚΑΒ υπάρχουν 22 κενές οργανικές θέσεις. Αν είχαν καλυφθεί, θα βγάζαμε σίγουρα άλλα δύο-τρία ασθενοφόρα. Βέβαια, τα κενά καταγράφονται και διότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος κάλυψης των θέσεων», λέει ο κ. Δεβελόγλου.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα