Χαμός με τα νέα iPhone

Η Apple ζήτησε αύξηση παραγωγής λόγω ζήτησης

Τον Σεπτέμβριο η Apple παρουσίασε τη νέα σειρά smartphones, τα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εταιρεία μείωσε την αρχική τιμή πώλησης των έξυπνων τηλεφώνων της.

Παρά το γεγονός ότι η Apple χρησιμοποίησε τον νεότερο επεξεργαστή A13 Bionic και πρόσθεσε μία επιπλέον κάμερα, όρισε ως τιμή εκκίνησης του iPhone 11 τα 600 δολάρια Αμερικής. Το iPhone XR, που είναι ο προκάτοχος του, είχε τιμή εκκίνησης τα 749 δολάρια Αμερικής.

Σύμφωνα με την γιαπωνέζικη ιστοσελίδα Nikkei, η μείωση των τιμών οδήγησε στη μη αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση των iPhone 11. Γι’ αυτό, η Apple ζήτησε από τους προμηθευτές της να αυξήσουν την παραγωγή κατά 8 εκατομμύρια συσκευές. Ως μέτρο σύγκρισης, το νούμερο αυτό αντικατοπτρίζει τις ετήσιες αποστολές smartphones από τη Google.

Η έκθεση της Nikkei αναφέρει ότι οι μετοχές των προμηθευτών της Apple παρουσίασαν άνοδο. Παρ’ όλα αυτά, οι προμηθευτές της εταιρείας κρατούν επιφυλακτική στάση, διότι δεν είναι βέβαιοι ότι ο αμερικανικός κολοσσός μπορεί να διατηρήσει την αυξημένη ζήτηση για παρατεταμένη περίοδο.

Οι φοβίες των κατασκευαστών που προμηθεύουν την Apple με τα εξαρτήματα των iPhone 11 δεν είναι και τόσο αβάσιμες. Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει αλλαγή στους δασμούς για τον εκτελωνισμό προϊόντων από την Κίνα. Αν τελικά το μέτρο τεθεί σε ισχύ τότε η Apple θα κληθεί να πληρώσει 10% δασμούς για όσα προϊόντα εισάγει από την Κίνα.

Τα σενάρια που μπορεί να ισχύσουν είναι δύο. Από τη μία μεριά έχουμε τις μέχρι τώρα αναφορές που λένε ότι η Apple θα απορροφήσει το κόστος των δασμών, τουλάχιστον έως ότου διαπραγματευτεί συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ή μέχρι να μετακινήσει την παραγωγή των iPhone 11 σε άλλη χώρα.

Στον αντίποδα όμως, βρίσκουμε το χειρότερο σενάριο όλων, που θέλει την Apple να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να αναγκάζεται να αυξήσει τις τιμές των smartphones της, κάτι που ξεκάθαρα θα επηρεάσει τις πωλήσεις τους.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση και μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει το τι θα συμβεί. Το δεδομένο είναι ένα, τα iPhone 11 πουλάνε σαν ζεστό ψωμί και η Apple αναγκάστηκε να αυξήσει την παραγωγή τους.

Σχετικά άρθρα