Χαμός στην Αθήνα

Επεισόδια με αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ

Νέος κύκλος επεισοδίων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη το βράδυ του Σαββάτου (9/5), εκεί όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία, καθώς ανέβαιναν την Αγίου Μελετίου, έσπασαν τη βιτρίνα ενός σούπερ μάρκετ και προκάλεσαν επίσης ζημιές σε αυτοκίνητο καταστήματος.

Επίσης, επίθεση με μολότοφ δέχτηκαν δύο μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην οδό Κεφαλληνίας στην Κυψέλη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο μηχανές να υποστούν φθορές. Μολότοφ δέχτηκε και μία διμοιρία των ΜΑΤ που απάντησε με χρήση χημικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 500, ενώ η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία ως απάντηση για τα γεγονότα που σημειώθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (8/5) υπήρξαν επεισόδια, προσαγωγές και συλλήψεις από την Αστυνομία. Οι εικόνες μάχης στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησαν όταν διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο για να διαλύσουν περίπου 250 συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στις 00:50 κάποιος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και είπε πως κάποιος στην περιοχή έπεσε θύμα ληστείας. Στο τηλεφώνημα μάλιστα ο καλών ανέφερε ότι το άτομο είναι μαχαιρωμένο και ως σημείο αναφοράς έδινε την πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 250 συγκεντρωμένοι και στη θέα των αστυνομικών άρχισαν να επιτίθενται εναντίον τους με μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Τα στενά γύρω από την πλατεία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Έγιναν 37 προσαγωγές εκ των οποίων οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Η ένταση συνεχίστηκε και στην οδό Σούτσου, όπου η αστυνομία προσήγαγε και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης υπέρ των προσαχθέντων έξω από τη ΓΑΔΑ.

Μάρτυρας αναφέρει στην κάμερα του Open:«Χθες το βράδυ υπήρχε μια συλλογικότητα γυναικών από ότι θυμάμαι η οποία έκανε ένα κάλεσμα φεμινιστικό, έκαναν μια μικρή πορεία γύρω γύρω στα στενά, χωρίς να προκαλέσουν φθορές από όσο ξέρω».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν είναι αυθόρμητο, όλα είναι καλά οργανωμένα από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική. Κάποιοι θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας. Εάν επαναληφθεί, θα υπάρξει δυναμική αντίδραση».

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων ασκήθηκαν κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα, ενώ η δίκη τους ορίστηκε να γίνει στις 21 Μαΐου. Ένας από τους συλληφθέντες μάλιστα, είχε προσαχθεί κατά το παρελθόν, μετά από επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ πέντε από τους προσαχθέντες είναι γνώριμοι των Αρχών, αφού έχουν προσαχθεί μετά από επεισόδια. Τέλος, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι τους «έπνιξαν» τα χημικά, ενώ υπάρχει αναφορά για τουλάχιστον ένα άτομο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ράμματα.

Σχετικά άρθρα