Καζακστάν: Στρατιώτες πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών

Έκρυθμη η κατάσταση στο Αλμάτι

Στρατιώτες πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Η Βρετανία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

«Ανησυχούμε για τις βίαιες συγκρούσεις και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Προτρέπουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Καζακστάν, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και τις συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που κλήθηκαν για να σώσουν αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

 

 

«Τα γεγονότα της νύχτας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά (…). Καταδικάζουμε προφανώς τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Καλούμε όλα τα μέρη, είτε βρίσκονται στο Καζακστάν είτε στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο», τόνισε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσθέτοντας πως θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όλα τα μάτια στο Καζακστάν

Στα όσα λαμβάνουν χώρα στο Καζακστάν έχει στραμμένα τα βλέμματα ο διεθνής Τύπος μετά την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στη χώρα εξαιτίας της αύξησης της τιμής του υγραερίου.

Οι εξελίξεις τρέχουν με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev επέβαλε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων για έξι μήνες και διέλυσε την κυβέρνησή του. Ωστόσο, οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την πρώην πρωτεύουσα, το Αλμάτι, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σχετικά άρθρα