Χαρδαλιάς: «Φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές»

Το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, για την ενημέρωση των εξελίξεων αναφορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Το φορτίο δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στην Πιερία, όπου τα τελευταία 24ωρα αυξάνεται. Η τήρηρη των μέτρων είναι επιβεβλημένη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στις υπόλοιπες περιοχές μπορούμε να χαλαρώσουμε. Παραμένουν και τηρούνται τα μέτρα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία τήρησης των μέτρων. Στις Γιορτές που ξεκινούν τον Δεκέμβριο. Φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές. Οι κάτοικοι της Πάτρας ένωσαν τις φωνές τους από τα σπίτια τους.

Επισκέψεις σε σπίτια φίλων ή συγγενών, δεν πρέπει να γίνουν.

Αναφορικά με τον ΕΟΔΥ, όσα γράφτηκαν τα θεωρούμε άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής υπάρχουν, ούτε τίποτα. Μόνο η κοινή προσπάθεια και η αγωνία μας. Αδιαφορούμε για δημοσιεύματα που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και βέβαια έχουν πολιτικά κίνητρα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε».

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Η πανδημία ξεπερνάει τις 67 εκατ. διαγνώσεις. παγκοσμίως Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν ενισχύεται, με περισσότερους από 12.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ευρώπη είναι υψηλά τα νούμερα, αλλά τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν και οι αριθμοί μειώνονται. Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία εφάρμοσαν lockdown και παρατηρήθηκε μείωση. Σαφή μείωση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζει αισθητή μείωση και ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός RT έχει πέσει κάτω από το ένα. Τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά. Η Αττική έδειξε μείωση 30% και η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 20%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα νούμερα παραμένουν υψηλά. Αύξηση παρουσιάστηκε στη Δυτική Ελλάδα.

Μία δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων δείχνει ότι η κορύφωση ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα Υγειας, αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Να φοράτε τη μάσκα, να αποφεύγετε συναντήσεις και προφυλάξτε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες».

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα