Σε μια πρωτοφανή ευθεία απειλή πολέμου εις βάρος της Ελλάδος, ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, που εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά ότι είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης» είπε αυτολεξεί ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα είχε εξάρει τις αγριότητες εις βάρος του ελληνισμού της Mικράς Ασίας, τo 1922. «Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να σταθεί ενάντια σε ένα έθνος που θεωρεί ως ύψιστη αξία του τον αγώνα και τον ηρωισμό. Όταν λέμε, “μακάρι ο Αλλάχ να μην μας κάνει να ξαναγράψουμε τον εθνικό ύμνο για αυτό το έθνος”, εννοούμε να μην κάνουμε πάλι θυσίες ούτε εμείς ούτε οι αντίπαλοί μας να καταστραφούν. Το τουρκικό έθνος είναι ένα έθνος που είναι ευλογημένο, έχοντας ζήσει κάθε είδους επιθέσεις κι έχοντας πληρώσει κάθε κόστος. Όσοι ζουν εδώ και καιρό μέσα σε μία ψεύτικη γυάλα ευημερίας και δημοκρατίας, καιρός να σκεφτούν τί θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας που βιώνουμε. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και κάθε συνέπεια», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα το Oruc Reis συνεχίζει την πλεύση του στα όρια της παράνομης τουρκικής Navtex, ενώ ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη τις συντεταγμένες για την κοινή ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου.
Στο μεταξύ, φαίνεται ότι ο Στόλτενμπεργκ -με έναν τρόπο μάλλον άκομψο και πάντως όχι αμερόληπτο- προσπάθησε να μας εμπλέξει σε ένα είδος διαλόγου με την Τουρκία, έστω και για τεχνικά θέματα, αφού με το που επέδωσε το έγγραφό του προχθές στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ έσπευσε να το δημοσιοποιήσει για να μας δεσμεύσει. Σήμερα ο Στόλτενμπεργκ πάντως συνομίλησε με τον Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μελετηθούν από την ελληνική πλευρά και την Τρίτη, όταν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών, θα δοθεί η ελληνική θετική ή αρνητική απάντηση. Πάντως, όπως μετέδωσε η διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη σε μία πρώτη ανάγνωση των προτάσεων, οι ελληνικές θέσεις δεν ικανοποιούνται απόλυτα.
Έξι χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ και επί έξι χρόνια δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει τη μεροληψία του υπέρ της Τουρκίας. Ο οικονομολόγος από τη Νορβηγία, που από πρωθυπουργός της χώρας του, προωθήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε όλες τις περιπτώσεις, από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, μέχρι τις εισβολές στο Ιράκ και τη Συρία, την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και το «κλείδωμα» της γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά, πήρε το μέρος της Άγκυρας, αδιαφορώντας ακόμη και για τα προσχήματα.
Οργιώδες παρασκήνιο υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Εξετάζουν τι μπορεί να γίνει για να πέσουν οι τόνοι, να εκτονωθεί η κατάσταση και ο Ερντογάν να αποσύρει τα πλοία του, όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, ανταποκριτής του Open Tv. Πιο αναλυτικά, πρόδηλη είναι η ανησυχία της Γερμανίας για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που υπογραμμίζεται και από τη νέα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, η Γερμανία ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης αλλά και για το προσφυγικό. Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, που όμως ήταν περιστοιχισμένος από ένα ολόκληρο επιτελείο – από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Όπως είπε όπως ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε μόνο με τον Ερντογάν, η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων εκτός από τα ελληνοτουρκικά, όπως το θέμα της Λιβύης και το κυπριακό.
Την ίδια ώρα, το απόγευμα του Σαββάτου, τανκ στα σύνορα με την Ελλάδα άρχισαν να μεταφέρουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 2 κομβόι φορτηγών ξεκίνησαν το μεσημέρι αυτής της ημέρας από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μεταφέροντας 40 τανκ με τελικό προορισμό την Αδριανούπολη. Τα τανκ θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας με τρένο στην Αδριανούπολη.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι «η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» και των Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο ήταν η στάλα που ξεχείλισε το ποτήρι».