Χριστούγεννα: 12 λεπτομέρειες που δεν είχες φανταστεί

Ιστορίες που λίγοι ξέρουν

Δώδεκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα Χριστούγεννα, ίσως σε κάνουν το πρόσωπο της ημέρας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Τα Χριστούγεννα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα καλοτυλιγμένα δώρα κάτω από το δέντρο.

Από θρησκευτική άποψης αλλά και από εμπορικής, η γιορτή κρύβει και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα που ίσως δεν γνωρίζαμε!

Αυτά πρέπει να ξέρεις για τα Χριστούγεννα
1. Η Παραμονή των Χριστουγέννων και η αμέσως προηγούμενη μέρα, 23η Δεκεμβρίου, είναι οι δύο πιο «εμπορικές» μέρες του χρόνου, με τον μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως. Και όχι η Black Friday, όπως ίσως θα πιστεύαμε!

2. 15 χρόνια ζει κατά μέσο όρο ένα έλατο, πριν κοπεί και πουληθεί για χριστουγεννιάτικο δέντρο.

3. Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των χωρισμών διπλασιάζεται τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα ο ιανουάριος είναι ένας μήνας «hot» για χωρισμούς, και υπολογίζεται ότι πολλά ζευγάρια βάζουν την … τελεία τα Χριστούγεννα!

4. 400.000 δολάρια τον χρόνο βγάζει το «σκαθάρι» Paul McCartney από τα δικαιώματα του «Wonderful Christmastime». Τα συνολικά του έσοδα είναι πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια.

5. Το Jingle Bells, το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στο διάστημα, δεν ήταν πάντα χριστουγεννιάτικο. Γράφτηκε το 1857, για το αμερικανικό Thanksgiving. Εννέα μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1965, δύο αστροναύτες έστειλαν μια περίεργη αναφορά ότι είδαν «UFO» να μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης από τον βόρειο Πόλο. Κατόπιν, διέκοψαν την αναμετάδοση παίζοντας το «Jingle Bells» και αφήνοντας τους πάντες άφωνους!

6. Τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου δεν είναι η ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Στη Βίβλο δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε άνοιξη. Πιθανώς, η ημερομηνία υιοθετήθηκε γιατί συνέπιπτε με τις μεγαλύτερες παγανιστικές γιορτές.

7. Έξι εβδομάδες χρειάστηκε ο Τσαρλς Ντίκενς για να γράψει την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του (A Christmas Carol). Το έργο αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. Η νουβέλα ήταν μια οικονομική απογοήτευση τα πρώτα χρόνια, αλλά αργότερα η επιτυχία και η αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς ήταν παγκόσμια και τεράστια. Λέγεται ότι ο Ντίκενς σκέφτηκε όλη την πλοκή σε μεγάλους περιπάτους στο Λονδίνο και την ολοκλήρωσε μέσα στον Δεκέμβριο του 1843. Τότε ήταν κυριολεκτικά πάμφτωχος!

8. Ολόκληρα νοικοκυριά ζουν από (και για) τα Χριστούγεννα, δουλεύοντας όλον τον χρόνο σε αγροκτήματα δεκάδων στρεμμάτων με την ελπίδα τον Δεκέμβριο να κόψουν τα πιο ανθεκτικά και περιποιημένα δέντρα, που θα στολίσουν τα σαλόνια των Ελλήνων. Για να φτάσει ένα δέντρο από τον σπόρο στα 2,5 μέτρα απαιτούνται ως και 15 χρόνια.

ΧριστούγενναΧριστούγεννα

9. Το «merry» της ευχής «Merry Christmas» περιλάμβανε αρχικά τη σημασία της ελαφράς ζάλης από το αλκοόλ, για αυτό και η ευχή θεωρούταν τον 19ο αιώνα ταμπού.

10. Οι αρχαίοι θεωρούσαν το γκι σύμβολο γονιμότητας και οι Δρυίδες αφροδισιακό. Έτσι δικαιολογείται και η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι.

11. Πριν την Coca-Cola, η απεικόνιση του Αη Βασίλη ήταν πιο «χλωμή» και υποτονική. Το 1931 η εταιρία προσέλαβε τον φωτογράφο Hayden Sundblom για μία διαφήμιση σε περιοδικό και η εμπορική περσόνα του άλλαξε άρδην!

Χριστούγεννα δώραΧριστούγεννα δώρα

12. Οι κάλτσες των δώρων ή χριστουγεννιάτικες κάλτσες αποτελούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό έθιμο των εορτών των Χριστουγέννων που προέρχεται από τις Βόρειες χώρες. Σύμφωνα λοιπόν με τη «βόρεια» χριστιανική παράδοση όλα άρχισαν σε ένα σπίτι ενός πατέρα με τρεις κόρες που πρόσφατα είχαν χάσει τη μητέρα τους. Οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν καλά και η οικογένεια μετακόμισε σε ένα παλιό και μικρότερο σπίτι.

Όταν όμως οι κόρες έφθασαν σε ηλικία γάμου ο πατέρας έπεσε σε απόγνωση καθώς δεν μπορούσε να τι προικίσει, τότε πλησίαζαν και τα Χριστούγεννα. Ο Άγιος Βασίλης όμως που γνώριζε την κατάσταση αποφάσισε να βοηθήσει. Έτσι όταν η οικογένεια έπεσε να κοιμηθεί ερχόμενος ο Άγιος Βασίλης τοποθέτησε από ένα πουγκί με χρυσό στις κάλτσες των κοριτσιών που είχαν βάλει κοντά στο τζάκι με άλλα ρούχα για να στεγνώσουν. Το επόμενο πρωί οι κοπέλες βρήκαν με μεγάλη έκπληξη τα δώρα του Αϊ Βασίλη και η ζωή τους άλλαξε.

Σχετικά άρθρα