Δασμοί 20% στα μεξικανικά προϊόντα

O Τραμπ κάνει τα πάντα για να βρει χρήματα για το τείχος

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, να επιβάλλει δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ένα γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες μετά την εκλογή του δισεκατομμυριούχου στον Λευκό Οίκο.

Μετά την ανακοίνωση για την ανέγερση του τείχους, μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, και την απόφασή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με τον Λευκό Οίκο να σχολιάζει απλώς: «θα διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 20% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό. «Κάνοντας αυτό θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και με αυτό το μηχανισμό να χρηματοδοτήσουμε εύκολα το τείχος», είπε.

Λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να κάνει πίσω, λέγοντας ότι πρόκειται μόνο μία από τις προτάσεις που εξετάζονται για τη χρηματοδότηση του τείχους, την ίδια ώρα όμως ο Τραμπ τόνιζε ότι το Μεξικό θα πληρώσει για αυτό το έργο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι επεσήμανε ότι «απλώς δεν είναι προς διαπραγμάτευση» το ενδεχόμενο να πληρώσει η χώρα του για την κατασκευή του τείχους.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, πράγματα που δεν μπορούν και δεν θα είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο Βιντεγκαράι. Το να πληρώσει το Μεξικό για την κατασκευή του τείχους «είναι ένα πράγμα το οποίο πολύ απλά δεν είναι προς διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας σχέσης με τον πρόεδρο Τραμπ και με την κυβέρνησή του. Αναγνωρίζουμε ότι, όπως είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Έχουμε ξεκάθαρους σκοπούς και προτεραιότητες», σημείωσε.

Εξάλλου ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο Βιγιαρεάλ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να επιβληθεί δασμός 20% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς.

«Ο φόρος αυτός δεν θα λειτουργήσει, διότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πληρώσουν για αυτόν», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ανάλογη άποψη φαίνεται να έχει και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπαν Σέις, ο οποίος δήλωσε: «Οι δασμοί είναι ένας φόρος (που θα επιβληθεί) στις αμερικάνικες οικογένειες».

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι εξηγούν ότι η επιβολή αυτού του δασμού πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που θα καταρτιστεί το 2017, και το οποίο έχει στόχο να επανεξεταστεί ο τρόπος που φορολογούνται οι επιχειρήσεις με βάση το πού έχουν την παραγωγή τους, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε χθες τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η προεκλογική ατζέντα των εξαγγελιών του. Στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του Τραμπ είναι η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η μείωση της φορολογίας, αλλά και η κατάργηση του προγράμματος υγείας (Obamacare).

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου βρίσκονται από χθες στη Φιλαδέλφεια στο πλαίσιο τριήμερης συνάντησης, προκειμένου να καταλήξουν στην υιοθέτηση μιας κοινής νομοθετικής ατζέντας, αναφορικά με τις προτεραιότητες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των νομοσχεδίων. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα δύο νομοθετικά σώματα που συγκροτούν το Κογκρέσο.

«Το σημερινό Κογκρέσο θα είναι απασχολημένο με το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο για δεκαετίες ή ακόμη κι από την έναρξη της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη χθεσινή ομιλία του προς τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς σε ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια. «Τελείωσαν τα λόγια χωρίς πράξεις. Πρέπει να παράγουμε έργο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο ο Τραμπ δε δέχθηκε ερωτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετέχουν στις εργασίες της συνάντησης όπως αναμενόταν, ενώ στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις αμβλώσεις, στους ισχυρισμούς του για τη διάπραξη εκλογικής νοθείας, αλλά και στη νίκη του στην Πενσιλβάνια στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ο οποίος είχε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εκφράσει (αρχικά) επιφυλάξεις ως προς την πολιτική στήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει ασκήσει κριτική και σε ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν συντονιστεί με τον πρόεδρο Τραμπ, που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του πριν από μία εβδομάδα. «Βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Ράιαν αναδεικνύοντας το βαθμό συντονισμού που υπάρχει με τις πρωτοβουλίες του Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Σχετικά άρθρα