ΔΕΗ: Βουτιά της μετοχής στο χρηματιστήριο

Οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών

Η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά περίπου 14% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, αποτελεί κομβικό παράγοντα για τη μεγάλη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο προς τις 860 μονάδες όπως δείχνει η σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €750 εκατ. με τον τρόπο που θα γίνει, προσομοιάζει σε πολλά σημεία με την αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τραπεζικών μετοχών που είδαμε νωρίτερα εφέτος. Η διαφορά είναι ότι η αύξηση της ΔΕΗ μάλλον αιφνιδίασε τη χρηματιστηριακή αγορά και ότι συνέπεσε με την αντιστροφή τάσης των διεθνών αγορών λόγω της Κίνας και της Evergrande, αλλά και μία γενικότερης εκτίμησης περί βίαιας διόρθωσης.

Όμως η μετοχή της ΔΕΗ χτύπησε το ελληνικό χρηματιστήριο και σε μία περίοδο που εκκολάπτονται σημαντικές εξελίξεις στην ενέργεια, αυξήσεις τιμολογίων και γενικότερες διεργασίες στον κλάδο της ενέργειας.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα καθοριστούν επακριβώς και οι όροι συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι τιμές στις οποίες θα γίνει η αύξηση.

Οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών είναι:

Αυτοί που περιμένουν τη Γεν. Συνέλευση και τους όρους της αύξησης. Πρόκειται κυρίως για Ταμεία που θέλουν μεν να συμμετάσχουν αλλά όχι με όλα τα δικαιώματα.

Είναι αυτοί που δε θέλουν να συμμετάσχουν και ρευστοποιούν κάποιες θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ για να αποφύγουν το dilution που θα προκαλέσει η αύξηση

Είναι αυτοί που πουλούν τις θέσεις τους τώρα για να αποκτήσουν ρευστότητα και να τοποθετηθούν αργότερα στην αύξηση.

Για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η εκτίναξη της μετοχής της ΔΕΗ πάνω από τα επίπεδα των 10 ευρώ ήταν κάτι που δεν το περίμεναν και το απέδιδαν στα μεγέθη της εταιρείας. Όμως φαίνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προετοίμαζε το έδαφος για την αύξηση και κάποιοι στο εξωτερικό το γνώριζαν (σύμβουλοι έκδοσης και συνεργάτες. Από την στιγμή που θα υπάρξουν διαφορές στις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μεταβλητότητα θα διαρκέσει μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Σχετικά άρθρα

Κυκλοφορεί αύριο το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ!

Ποιες είναι οι διαφορές του σε σχέση με το παλιό. Σε κυκλοφορία τίθεται από αύριο Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).Το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και νέα εμφάνιση.Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της […]