Δέκα F-16 εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο

Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν

Τα F-16 πέταξαν σε δύο σχηματισμούς των πέντε αεροσκαφών – Συνολικά 12 τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν έξι παραβιάσεις, μία εκ των οποίων εξελίχθηκε σε εμπλοκή και οκτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Δέκα τουρκικά F-16, ένα κατασκοπευτικό και ένα αεροσκάφος T-38 παραβίασαν σε έξι περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο σε διάφορες περιοχές πάνω από το Αιγαίο, προκαλώντας και μία εικονική αερομαχία με τα ελληνικά αεροσκάφη που ανέλαβαν την αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί των πέντε τουρκικών F-16, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, παραβίασαν τρεις φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ άλλες τρεις παραβιάσεις προκάλεσε το αεροσκάφος T-38, το οποίο είθισται να χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικές πτήσεις.

Εκτός των μαχητικών, πάνω από περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου πέταξε και ένα κατασκοπευτικό CN-235, ενώ καταγράφηκαν και 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Τα συνολικά 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σχετικά άρθρα