29.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Δεν δέχομαι την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης»

«Ο λαός δεν θέλει εκλογές. Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος» είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ ενόψει της 3ης πράξης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό. Σημαίνει ότι συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει τη χώρα έξω απ’ την κρίση, αν δεν ψηφίσουμε Πρόεδρο, όλοι όσοι ψηφίσουν “παρών” θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία». «Δεν δέχομαι την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε ενόψει της ψηφοφορίας το δίλημμα «εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη».

«Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο ήρεμο λιμάνι», τόνισε.

«Άρνηση εκλογής νέου Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία σημαίνει ότι όσοι το κάνουν συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου» διεμήνυσε ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας: «Ο λαός καταλαβαίνει πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η παράλογη περιπέτεια».

Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αναθεώρηση του Συντάγματος, για διαπραγμάτευση για το χρέος, για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και για διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του 2015.

«Χρειάζονται καθαρές λύσεις, πρέπει να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα» επισήμανε, τονίζοντας: «Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός στη μεταπολεμική Ελλάδα που σχημάτισα σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας από τη δεξιά έως την αριστερά».

«Έχουμε κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Αυτό σημαίνει συναίνεση στην πράξη, όχι στην θεωρία» υπογράμμισε, ενώ ειδικά για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε πως πρέπει να προχωρήσει, ώστε η χώρα να έχει ένα «Σύνταγμα ριζοσπαστικό, χωρίς τις αγκυλώσεις που σήμερα μας ταλαιπωρούν, να ψηφίσουμε ένα Σύνταγμα για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ισονομίας».

«Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει την χώρα έξω από την κρίση. Πρέπει να βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας και μετά να συζητήσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί μετά ούτε σε 7 χρόνια δεν θα αλλάξει το Σύνταγμα».

Όσον αφορά την υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Σαμαράς είπε: «Είναι απίστευτο το επεισόδιο όπου στέλεχος των ΑΝΕΛ πήγε να εξαγοράσει βουλευτή των ΑΝΕΛ. Είδαμε μια συμμορία πολιτικών εκβιασμών», ενώ συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας έδινε συγχαρητήρια στον κ. Χαϊκάλη ενώ ο κ. Γλέζος ζητούσε να μην μπουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρωθυπουργός επιμένει μέχρι τέλους ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης των βουλευτών αφού όπως είπε στη δήλωσή του την περασμένη Τρίτη στην τελευταία ψηφοφορία «δεν υπάρχει παρών, η ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα θετικά στην περίπτωση εκλογής και τους κινδύνους εάν «οι βουλευτές υποκύψουν στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και αναλάβουν το κόστος να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Όπως έλεγε συνεργάτης του «εάν κλείσει το θέμα της εκλογής Προέδρου τότε αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα επιστρέψει η Τρόικα στην χώρα και μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Η εκκρεμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα με κόστος για την οικονομία της θα ξεπεραστεί».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα