«Δεν θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις»

Ελληνικό μήνυμα στην Άγκυρα

Καθώς τις τελευταίες μέρες η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της είτε με πράξεις (Ίμια, παραβιάσεις) είτε με λέξεις (δηλώσεις και απειλές από υπουργούς), η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί ψύχραιμη στάση.

Και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο υπουργείο, ο Νίκος Κοτζιάς θέλησε να «απαντήσει» στις προκλήσεις της Τουρκίας. Και το μήνυμα ήταν σαφές: η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θέλει τριβές αλλά δεν πρόκειται και να υποχωρήσει σε πιέσεις.

«Θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνούς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τους υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και την καθεμία. Είμαστε μια χώρα που προάγει τις κάλες σχέσεις με τους γείτονές της», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς διεμήνυσε πως η Ελλάδα, ως χώρα που θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, δεν θέλει τριβές με κανέναν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στις πιέσεις του οποιουδήποτε.

«Υπερασπιζόμαστε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αντίληψη ότι τα όπλα της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τον χαιρετισμό του.

«Είμαστε μία χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας διεθνώς και παγκοσμίως, μία χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν αλλά και ούτε και θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και την κάθε μία. Μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της».

Σχετικά άρθρα