Δεν το κουνούν οι αγρότες από τα μπλόκα

Αμήχανη παρακολουθεί η κυβέρνηση

Αιφνιδιασμένα δείχνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη από την αρνητική αντίδραση των αγροτών στις προτάσεις, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι αγρότες των Τεμπών, που συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό, αποφάσισαν να κλείσουν εκ νέου την εθνική, αλλά και την παράκαμψη μέσω της Γέφυρας Πηνειού, κάτι που όντως έκαναν λίγο μετά το μεσημέρι.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να δείξουν ψυχραιμία και να επισημάνουν το γεγονός ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα με την έναρξη επιτέλους του διαλόγου και ότι η συζήτηση χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ήταν σε θετικό κλίμα, ωστόσο η αμηχανία δεν κρύβεται, αφού ανέμεναν καλύτερη υποδοχή των βελτιωτικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την σκλήρυνση της στάσης τους και τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει αλλαγή, καθώς θα ενημερώνονται καλύτερα, όπως είπε, για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Το γεγονός όμως ότι ήδη οι αγρότες στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών ή ακόμα και στην Κρήτη αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, επιβαρύνει την κατάσταση.

Από την κυβέρνηση παραδέχονται τώρα ότι δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια κινήσεων και υποχωρήσεων και ότι η ευθύνη για τα περαιτέρω πέφτει στους ίδιους τους αγρότες: Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή θα επιλέξουν μία πιο ήπια στάση, αίροντας τα μπλόκα από τις εθνικές οδούς. Ωστόσο ομολογούν ότι για πολλές περιπτώσεις κινητοποιήσεων, όπως στη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα κυρίως, δεν έχουν και πολλές ελπίδες να αλλάξει γρήγορα η κατάσταση.

Η κυβέρνηση αναμένει τώρα να λειτουργήσει και η κόπωση ή το αίσθημα του αδιεξόδου στους αγρότες που κινητοποιούνται: Έχει γίνει πλέον αντιληπτό, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι άλλα περιθώρια για βελτιώσεις δεν υπάρχουν και άρα η επιμονή τους σε ακραίες μορφές αντιδράσεων δεν οδηγεί πουθενά. Επιπλέον οι αγρότες έχουν πλέον μία σαφή εικόνα για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και πολλές ασάφειες ξεκαθαρίστηκαν, άρα οι συνδικαλιστές τους δεν μπορούν να επικαλούνται πράγματα που δεν ισχύουν.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες και πως έχει όλη τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί τους για να ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης. Αλλά ξεκαθαρίζει ότι το γενικό πλαίσιο είναι δεδομένο, ευνοεί τη μεγάλη έως συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και γι’ αυτό δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο, υπό την πίεση συγκεκριμένων ομάδων, που συνδέονται ενίοτε και με πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι αγρότες εν τούτοις παραμένουν στα μπλόκα και εξαγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με παρουσία εντός των πόλεων πια και όχι μόνο στις εθνικές οδούς. Χαρακτηριστικά, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν σε γενική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών και ήδη έκλεισαν την εθνική. Αργά το βράδυ και έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23:00, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η κοιλάδα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες κλείνουν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στη σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των μελών του, να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ’ αόριστον, μετά το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών στο Μαξίμου. Μάλιστα στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Αθήνας που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

Ακόμη, σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων – Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Οι ίδιοι έδωσαν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ’ αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Την ίδια ώρα στο μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου παραμένουν οι αγρότες τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους αν δε δικαιωθούν, εκτιμώντας ότι αυτό που έγινε χθες στο Μαξίμου «δεν ήταν άλλο από ένα ακόμα ελιγμό της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ στις 18:30 ο απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτών όλης της Κρήτης στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ομάδα αγροτών επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ηγουμενίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» όπου έδινε συνέντευξη. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο τέλος της συζήτησης, όταν ο κ. Ηγουμενίδης ανέφερε ότι, εφόσον υπάρξουν οι βελτιωτικές αλλαγές, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

Με τα νέα δεδομένα, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής:

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και στο άλλο, επάνω στον κρατικό αερολιμένα.

* Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου. «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

* Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ αργότερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

* Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Για την ώρα, δεν προβλέπεται κλείσιμο της διόδου για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.
* Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός στο χρονικό διάστημα 17:00-22:00, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννη Καρακασίδη, ενώ στην αερογέφυρα Αλεξιάδη, στην Κατερίνη, ο δρόμος παραμένει ανοιχτός και δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Χρήστο Βάγια, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι τελούν εν αναμονή της γενικής τους συνέλευσης, το βράδυ, όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, δεν θα γίνει κινητοποίηση. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο πραγματοποιούν γενική συνέλευση.

* Καμία κινητοποίηση και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Νέα εναλλακτική διαδρομή για τα διερχόμενα οχήματα λόγω του νέου μπλόκου των αγροτών στο Στόμιο

Σε νέα τροποποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί του ΠΑΘΕ προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, μετά το νέο μπλόκο που στήθηκε σήμερα το μεσημέρι από αγρότες των Τεμπών στο Στόμιο καταργώντας την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα του Ν. Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα από τις 12.30 μ.μ. και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που κινούνται με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον κόμβο Κορινού του ΠΑΘΕ και θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν στη συνέχεια την παραπάνω διαδρομή. Όσα οχήματα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Όπως διευκρίνισε, απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού, που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε», ο κ. Καμπούρης σημείωσε πως «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και των αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας  «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων». Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» και πρόσθεσε: «Απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε ο κ. Μηντσιούδης, είναι το εξής: «Αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα, καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί». Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε». Και κατέληξε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα, που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».

Σχετικά άρθρα