Διαμάχη Guardian – Γκρουέφσκι για τα Σκόπια

Τι συνέβη ανάμεσα στην εφημερίδα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ άφησε ο πρωθυπουργός της, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μιλώντας στον Guardian, εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την οποία στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα.

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Και όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστη ή όχι».

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στον τίτλο της εφημερίδας Guardian ότι εμφανίζεται έτοιμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του.

Αντίδραση Γκρουέφσκι

«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές.

» Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες» ανέφερε ο Ν.Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ποπόσκι θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Ποπόσκι έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του κ. Κοτζιά τον περασμένο Ιούνιο. Τότε είχαν αποφασιστεί 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια και η παιδεία.

Σχετικά άρθρα