Η έξοδος στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, με τους κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπους να αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι στέφθηκε με επιτυχία και έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Χονδροειδέστατη εξαπάτηση χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι η χώρα δανείστηκε με μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι το 2014. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγήκαν στις αγορές και στην ουσία ανταλλάξαμε εκείνα τα “τρισκατάρατα” ομόλογα του 2014. Βεβαίως, η απάντηση με τη μορφή του νέου αφηγήματος σ’ αυτήν τη χονδροειδέστατη εξαπάτηση του ελληνικού λαού είναι ότι ο κ. Τσίπρας κατά δήλωσή του ήταν άπειρος», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Τι ακριβώς μας λέει ο κ. Τσίπρας; Ότι πάθαμε ζημία 100 δισεκατομμυρίων, ότι φορτωθήκαμε με δύο επιπλέον μνημόνια, ότι παραδώσαμε την εθνική περιουσία σε ένα υπερταμείο για ενενήντα εννέα χρόνια, επειδή ήταν άπειρος;»
«Το 2014 πάνω στα συντρίμμια και στα ερείπια μιας χώρας γράψατε το “σουξέ” των αγορών. Εμείς ούτε θριαμβολογούμε ούτε πανηγυρίζουμε, δεν θα πράξουμε το ίδιο με εσάς» αντέτεινε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και συμπλήρωσε: «Ναι, βγήκε η χώρα με καλούς όρους στις αγορές, οι οποίες είναι εργαλείο, ούτε αυταξία είναι ούτε αυτοσκοπός. Είναι εργαλείο της εξόδου ενός ταλαιπωρημένου, καθημαγμένου λαού από ένα ταπεινωτικό καθεστώς επιτροπείας. Δεν πανηγυρίζουμε λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα».
«Η έξοδος στις αγορές βασίζεται στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόσθηκαν και στα επόμενα που θα υλοποιηθούν, και άρα, προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή θα είναι μια διαχρονική εξέλιξη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφη την αντιπαράθεση» της κυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Για εύκολα αφηγήματα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
«Δεν αρκεί αυτό που έγινε χθες με την έκδοση των ομολόγων, για να ξεχάσουμε τα ενενήντα εννέα χρόνια του ΤΑΙΠΕΔ. Ούτε βέβαια, μας φτάνει να αγνοήσουμε το γεγονός πως άνθρωποι προσλαμβάνονται τελευταία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με συμβάσεις 500 ευρώ, ώστε όποιος επενδυτής βρεθεί, να μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις για το προσωπικό, διατηρώντας μεν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά στο ύψος που ορίζουν αυτές οι πρόσφατες και έκτακτες συμβάσεις που μόλις υπογράφετε», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για «μια στημένη, ακριβή έξοδο της χώρας στις αγορές» που έγινε, όπως είπε, μόνο για συμβολισμό και όχι για ουσία, και με όλους τους ποιοτικούς δείκτες της οικονομίας να είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με την προηγούμενη έξοδο επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Οι ξένοι τοκογλύφοι μας δανείζουν με 1% επιτόκιο και στις αγορές μας δάνεισαν με 6%, ενώ το Μαξίμου πανηγυρίζει θεωρώντας ότι πέτυχε ο εθνικός στόχος. Η αλήθεια όμως είναι ότι η έκδοση των ομολόγων δεν σηματοδοτεί την απεξάρτηση της χώρας από τα μνημόνια», σημείωσε και ο κ. Αμυράς.