Διαστημικό φάντασμα! (pic+vid)

Το Hubble φωτογράφισε ένα ανατριχιαστικό «πρόσωπο» με λαμπερά μάτια

Μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη «συνταξιοδότηση» του «Hubble», ωστόσο το θρυλικό τηλεσκόπιο έστειλε ακόμη μια ασύλληπτη φωτογραφία στην οποία «έπιασε» ένα διαστημικό φάντασμα!

Ο -τεράστιος- φακός του Hubble, λοιπόν, «συνέλαβε» μια ανατριχιαστική φιγούρα, κάπου, στο βάθος του αχανούς σύμπαντος, που έχει σχηματιστεί εντελώς τυχαία, και αυτό είναι που την κάνει -ακόμη πιο- συγκλονιστική.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, πρόκειται για ένα φρικιαστικό κεφάλι, που έχει ακόμη και λαμπερά μάτια, στόμα και μύτη!

Τα μάτια είναι, φυσικά, οι φωτεινοί πυρήνες δύο μακρινών γαλαξιών, οι οποίοι, μάλιστα, ετοιμάζονται να συγκρουστούν, ενώ περιβάλλονται από εκατομμύρια αστέρια, που βρίσκονται στους αντίστοιχους γαλαξιακούς δίσκους τους.

Ένας δακτύλιος από νεαρά, μπλε αστέρια αποτυπώνουν το σχήμα του ανατριχιαστικού προσώπου, ενώ συσσωρευμένα άστρα σχηματίζουν τη μύτη και το στόμα.

Αυτό το πρόσωπο, ωστόσο, δε θα μας κοιτάζει για πάντα.

«Η δομή του δακτυλίου θα διαρκέσει μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η συγχώνευση των δύο γαλαξιών περίπου 1 έως 2 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Ενώ οι συγκρούσεις γαλαξιών είναι συνηθισμένες στο σύμπαν, οι συγκρούσεις στο εν λόγω σημείο του σύμπαντος, στο «κεφάλι» δηλαδή, είναι σχετικά σπάνιες και είναι η ιδιαίτερα βίαιη φύση αυτού του τύπου σύγκρουσης, που δημιουργεί το ιδιόμορφο σχήμα του δακτυλίου.

«Οι γαλαξίες πρέπει να συγκρουστούν με τον σωστό προσανατολισμό για να δημιουργήσουν τον δακτύλιο», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα, που κάνει ξεχωριστό αυτό το ζευγάρι γαλαξιών και αυτό είναι ότι εδώ βλέπουμε δύο γαλαξίες με το ίδιο, περίπου, μέγεθος να ετοιμάζονται να συγχωνευτούν, ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις γαλαξιών περιλαμβάνουν έναν μεγαλύτερο γαλαξία, που καταπίνει τον μικρότερο «γείτονά» του.

Σχετικά άρθρα