Δίαυλος επικοινωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία

Προειδοποίηση από τη Μόσχα (videos)

Εκπληξη προς όλες τις κατευθύνσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μέσα από την οποία γνωστοποίησε πως υπήρξε επικοινωνία Μόσχας – Ουάσιγκτον χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς ειπώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Θανάση Αυγερινού.

Υπενθυμίζεται ότι μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε παγκόσμιο πόλεμο, με θύματα πολλούς αμάχους. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ανατολική Ουκρανία ακόμα μετρά τις πληγές της από τον εμφύλιο που ξέσπασε το 2014.

Η Ρωσία επιδεικνύει αποτρεπτικά την στρατιωτική της ισχύ και συνεχώς προειδοποιεί το Κίεβο αλλά και τη Δύση πως δεν θα επιτρέψει να αφανιστούν οι Ρώσοι και οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της.

Το Κρεμλίνο επιμένει ειδικότερα, στην εκδοχή ότι ο ρωσικός στρατός δεν πολεμά εντός ουκρανικού εδάφους, αλλά είναι εμφανές ότι παρέχει κάθε στήριξη στις πολιτοφυλακές που έχουν δοκιμαστεί στον πόλεμο.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διακηρύττει ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στα εδάφη της, πως δεν θέλει να υλοποιήσει τα συμφωνημένα στο Μινσκ, δηλαδή την αυτονόμηση των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Στη Μόσχα το κλίμα παράλληλα δεν είναι καλό για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που θεωρούν ότι ενώ αναδείχθηκε ως μετριοπαθής, έχει πλέον ταυτιστεί με τους ακραίους εθνικιστές. Στη μέση, στο μεταξύ, βρίσκονται οι εκατοντάδες άμαχοι της Ανατολικής Ουκρανίας.

«Ο επικεφαλής της διεθνώς μη αναγνωρισμένης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ”, δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας γενικευμένης επίθεσης του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονμπάς», ανέφερε ο Θανάσης Αυγερινός. «Η προετοιμασία έχει γίνει και οι δυνατότητες υπάρχουν», σημείωσε ο επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και υπογράμμισε πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δώσει την εντολή που, όπως ο ίδιος εκτίμησε, «θα ήταν καταστροφική» για όλη την Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα