Θέμα στον βρετανικό Guardian έγινε η ανάρτηση του Κύπριου βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλά στο Facebook, στην οποία φαίνεται να απολαμβάνει ένα πλούσιο γεύμα στο οποίο περιλαμβάνονται… αμπελοπούλια, η βρώση των οποίων είναι παράνομη. Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα με τίτλο “Θυμός για Κύπριο βουλευτή που, επιδεικνύει το απαγορευμένο φαΐ των αμπελοπουλιών”, κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ για το θέμα, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αντιδράσεις του κόσμου στο διαδίκτυο.
Σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης δήλωσε πως η πράξη του βουλευτή είναι αξιόμεμπτη, αλλά θα κριθεί από τον κόσμο και όχι από τα δικαστήρια. Η τοποθέτηση του γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε επικρίσεις καθώς στη βάση της ίδιας νομοθεσίας δεκάδες πολίτες έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Παρέμβαση και από Κομισιόν
Η ΕΕ θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον της Κύπρου αν δεν εξαλειφθεί η νομική εξαίρεση στην παγίδευση πουλιών από το σχετικό στρατηγικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρέβιο, ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο πιθανής εξαίρεσης στην παγίδευση πουλιών.
«H Κομισιόν καλωσορίζει το στρατηγικό σχέδιο για την εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης, αλλά ανησυχεί για την συμπερίληψη εναλλακτικού σχεδίου που θα επέτρεπε την απονομή εξαιρέσεων που θα επιτρέπουν την παγίδευση, μια επιλογή που δεν είναι δικαιολογημένη στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας», είπε ο Ενρίκο Μπρέβιο.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυπριακές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή του περιβαλλοντικού δικαίου, απομακρύνοντας την εξαίρεση από το στρατηγικό πλαίσιο δράσης, ζητά δεν την ενίσχυση του πλαισίου. Το ζήτημα παραμένει σοβαρό από την εποχή πριν την ένταξη στην ΕΕ».
Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, η μεγάλη κλίμακα και η πληθώρα των μεθόδων οδηγεί στην θανάτωση 1,5 ως 2,5 εκατομμυρίων πουλιών από 150 ήδη ανά έτος, κάποια από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση.
Αποκάλυψε δε ότι ο επίτροπος Βέλλα είχε στείλει γράμμα στον Κύπριο υπουργό εσωτερικών για το θέμα τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.
Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την υπόθεση στην Κύπρο, τίθεται ανοικτά εναντίον της εξαίρεσης και βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές για την καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας.