Δίκη για δολοφονία Άλκη – Πρόταση εισαγγελέα: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι

Για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Κλιάμπα ολοκληρώνοντας την μαραθώνια αγόρευσή της που κράτησε 3 μέρες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Εισαγγελέως ήταν η εξής:

Για τον 1ο κατηγορούμενο ηθική αυτουργία σε τελεσθείσα ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ά. Β. και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Για τους 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο 12ο ανθρωποκτονία τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Άγγελου Βογιατζόγλου.

Για τον 6ο κατηγορούμενο συνεργεία σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργια σε βάρος του Άλκη Καμπανού, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ

Για τον 8ο συνεργεία σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ

Για τον 10ο επιπλέον απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ. Κ.

Η Εισαγγελέας είπε πως όλοι είχαν ανθρωποκτόνο δόλο, χαρακτήρισε «λυσσαλέα», «καλά οργανωμένη την επίθεση» στον Άλκη Καμπανό και τους φίλους του ενώ τόνισε πως δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν σωματικές βλάβες αλλά να σκοτώσουν. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «σχέδιο από κοινού εκτέλεσης των αιώνιων εχθρών».

«Λυπάμαι πραγματικά γιατί έχουμε απέναντί μας δώδεκα νέους που ήταν στο χέρι τους να επιλέξουν έναν καλύτερο δρόμο και όχι το σκοτάδι. Σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο η νίκη σημαίνει καταδίκη», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

«Κεραυνοί» από την εισαγγελέα

Στην αγόρευσή της, μεταξύ άλλων η Εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα ανέφερε για τους κατηγορούμενους: «Επέδειξαν βαρβαρότητα. Ξεκίνησαν οργανωμένα έχοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό. Ήρθαν να δώσουνε ένα μάθημα στον αντίπαλο εχθρό. Είχαν σχέδιο εξόντωσης. Ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί λες και πήγαιναν σε εμπόλεμη ζώνη για να πολεμήσουν για την πατρίδα και την οικογένεια. Έχουν λάθος στάση ζωής απέναντι στη βία και τον χουλιγκανισμό»

Η κ. Εισαγγελέας κατέρριψε για άλλη μια μέρα τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τους ρόλους των κατηγορούμενων το μοιραίο βράδυ.

Η κ. Κλιάμπα τόνισε, πως η προσπάθεια του καθενός να κουκουλώσει και να συγκαλύψει τους υπόλοιπους αλλά και τους εαυτούς τους, τους οδηγεί σε αφηγήματα χωρίς λογική, τα οποία ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία και δείχνει έλλειψη μεταμέλειας.

Οι ρόλοι των κατηγορουμένων
«Ήταν αποφασισμένοι και αμετανόητοι. Δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο τρόπος που ξεκίνησαν, είχε οργανωθεί, αλλά είχε εμμονή να προστατέψει τον πρώτο που το οργάνωσε» ανέφερε μεταξύ άλλων για τον έβδομο κατηγορούμενο.

Για τον όγδοο κατηγορούμενο η Εισαγγελέας είπε πως μπορεί να μην έφτασε στο πεδίο μάχης αλλά η συνδρομή του ήταν καθοριστική, και για αυτό αρνήθηκε να πει την αλήθεια για οποιονδήποτε. «Μας είπε ότι το μόνο που είδε ήταν να μαλώνουν, πως ήταν όλοι μαυροφορεμένοι και δεν μπορούσε να καταλάβει ποιοι είναι. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Τα όπλα είναι ορατά και οι μαχαιριές είναι εξίσου ορατές. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο εκείνη την νύχτα και η εντολή είχε δοθεί».

Σε ό,τι αφορά τον ένατο κατά σειρά κατηγορούμενο, σημείωσε πως «μπορεί να ομολόγησε πράγματα που οι άλλοι δεν είχαν το θάρρος να μας πουν», αλλά τόνισε ότι η στάση του συγκεκριμένου ήταν «περίεργη» και αναφέρθηκε σε θέματα ηθικού φραγμού σχετικά με τον δωδέκατο, τον οποίο όπως είπε η Εισαγγελέας, «προσπαθούσε να συγκαλύψει με νύχια και με δόντια γιατί του χρωστούσε πολλά».

Σχετικά με τον δέκατο κατηγορούμενο, τον οποίο τις προηγούμενες μέρες χαρακτήρισε «Σαμουράι» σημείωσε πως χτύπησε και τα τρία θύματα με το δρεπάνι του με «πλήρη συναίσθηση των πράξεών του».

«Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα», είπε στην αγόρευσή της η κ. Κλιάμπα για τον εντέκατο κατηγορούμενο που κρατούσε στειλιάρι. Τόνισε μάλιστα πως το στειλιάρι που είχε μαζί του το μοιραίο βράδυ «είναι ποτισμένο με το αίμα του Άγγελου, το οποίο σίγουρα απορρόφησε και το αίμα του Άλκη».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τη δολοφονική επίθεση ο ενδέκατος κατηγορούμενος είχε μαζί του και κράνος, η Εισαγγελέας τόνισε πως «δεν πήγαν απλά να κυνηγήσουν αλλά να αφαιρέσουν ζωές, γι’ αυτό ήθελε προστασία και πήρε το κράνος».

Για τον δωδέκατο κατηγορούμενο σημείωσε πως και αυτός συμμετείχε στην επίθεση και μάλιστα είχε μαζί του και μαχαίρι, πάρα το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυριζόταν από την αρχή πως είχε απλά τον ρόλο του ταξιτζή.

«Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι οργανωμένος από πολύ νωρίς, όσο κι αν προσπάθησε να μας πείσει για το αντίθετο. Τίποτα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τα λεγόμενα του διαψεύδονται από τον Άγγελο, από τους μάρτυρες, αλλά και τις απολογίες των συγκατηγορούμενων.

Μας είπε ότι δεν είδε τα όπλα επειδή κοιτούσε το κινητό, δεν είδε ούτε το στειλιαρι ούτε το δρεπάνι. Έγινε μια απελπισμένη προσπάθεια από τους υπόλοιπους έντεκα κατηγορουμένους να μας πουν ότι δεν τον ξέρουν, αλλά ήταν απόλυτα οργανωμένοι και ασφαλείς για την φονική επίθεση. Γνώριζε πως αυτές οι επιθέσεις δεν κρατούν πολύ και είναι καταδρομικές».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα