4.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δηλητηριώδεις μέδουσες ενός μέτρου βρέθηκαν στη Ρόδο! (vid)

Δηλητηριώδεις μέδουσες της Ερυθράς Θάλασσας μετανάστευσαν προς τη Ρόδο και έπεσαν στα δίχτυα ψαράδων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, βρέθηκαν τέσσερις μέδουσες του είδους Rhopilema nomadica που είναι ενδημικό της Ερυθράς Θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του έγινε το 1970.

«Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο» αναφέρεται στη δημοσίευση.

Γιατί μετανάστευσαν στα ελληνικά νερά οι μέδουσες 

«Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών» αναφέρεται στην ανάρτηση.

 

Φέρουν δηλητήριο

Όπως τονίζει ο Υδροβιολογικός Σταθμός, στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

Τι πρέπει να κάνουμε εάν έρθουμε σε επαφή με αυτή τη μέδουσα

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα