Τονίζει ειδικότερα ότι στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος που είναι δυνατή η επίτευξη λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί ειλικρινά η τουρκική πλευρά και θα προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις.
Αποσαφηνίζει, πάντως, ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο χαρακτηρίζει “δοτό”, δεν προτίθεται να φέρει ενώπιον του λαού ένα νέο σχέδιο που ο ίδιος θα θεωρεί απαράδεκτο.
Διαμηνύει ότι τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ανοίξουν αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, ενώ στα ενεργειακά επισημαίνει ότι μόνο εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει προοπτική κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και όχι μόνο, μέσω Κύπρου, προς την Τουρκία.
Για την τριμερή συμμαχία με Ελλάδα και Αίγυπτο, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρει ότι «οι σχεδιασμοί και οι συνέργειες είναι τέτοιες που βοηθούν να κτίσουμε μια στέρεη διαδικασία και το ισραηλινό αέριο να συνδεθεί με τους δικούς μας αγωγούς, και με το κοίτασμα «Ζορ», και από εκεί να διοχετευθεί στα τερματικά της Αιγύπτου, είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή προς την Ευρώπη».
Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι στη δραματική σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, υπήρξαν στιγμές που η υπομονή των εταίρων εξαντλείτο και ήταν έτοιμοι να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αλλά σήμερα έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα λόγω της επιθυμίας της ελληνικής πλευράς «να ακολουθήσει με συνέπεια ό,τι έχει συνομολογήσει».