Δημήτρης Λιγνάδης: Ερχονται εκπλήξεις στην υπόθεση

Νέες καταγγελίες σε δικηγόρους

Νέες καταγγελίες φθάνουν στα δικηγορικά γραφεία από θύματα που φαίνονται έτοιμα να ανοίξουν την ψυχή τους και να μιλήσουν για την κακοποίηση τους. «Ο ασκός του αιόλου άνοιξε» λένε εισαγγελικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εκπλήξεις. Άλλωστε έκπληξη ήταν ο μάρτυρας που προέκυψε από την μήνυση του Βασίλη Κ.

Αν και το αδίκημα του βιασμού που κατήγγειλε με φερόμενο ως δράστη τον Δημήτρη Λιγνάδη έγινε πριν από πολλά χρόνια και έχει παραγραφεί, εντούτοις όσα ανέφερε στη μήνυσή του έγιναν αντικείμενο έρευνας και έφεραν μπροστά στις δικαστικές αρχές μάρτυρα που επιβεβαίωσε όσα κατήγγειλε ο Βασίλης στη μήνυσή του. Το ίδιο έγινε και με τον 25χρονο άνδρα που ζει σε σκανδιναβική χώρα και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, χωρίς το αδίκημα να έχει παραγραφεί. Άλλη μία μαρτυρία «έδεσε» τη μήνυσή του, όπως και μίας γυναίκας, από το στενό -όπως λένε οι πληροφορίες- περιβάλλον του σκηνοθέτη.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η σκυτάλη περνάει στον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος έχει στα χέρια του δεκάδες καταγγελίες και φακέλους και καλείται να καταθέσει στην Εισαγγελία. Την ίδια ώρα μια σειρά από προτάσεις για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πέφτουν στο τραπέζι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων έχει ανοίξει η συζήτηση για τις εξής αλλαγές:

Η παραγραφή στα πλημμελήματα να «τρέχει» από την συμπλήρωση των 18 ετών

Αύξηση των ποινών για την πράξη του βιασμού
Αλλαγή στην νομοτεχνική διατύπωση των εγκλημάτων κατά ανηλίκων
Επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής από τα 15 στα 20 χρόνια

Την Τετάρτη απολογείται ο Δημήτρης Λιγνάδης
Την Τετάρτη στον ανακριτή ο ισχυρός σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης καλείται να απολογηθεί, μετά την προθεσμία που πήρε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Τη Δευτέρα, ο συνήγορός του, Νίκος Γεωργουλέας, θα πάρει την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του αλλά και το ένταλμα βάσει του οποίου οδηγήθηκε ενώπιον των αρχών. Σε αυτό αναφέρονται οι 8 λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με τις αρχές, συντρέχουν οι προϋποθέσεις στην σύλληψη του και την προσαγωγή του, χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώπιον των αρχών.

Τι αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο

Ειδικότερα, ο κραταιός πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου φέρεται ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αναπτύσσοντας ένα modus operandi, εδώ και χρόνια, που τον διευκόλυνε στη δράση του. Αναλυτικά, στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπάρχουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή και πρέπει να συλληφθεί λόγω:

Της ιδιαίτερα ευαίσθητης ηλικίας των θυμάτων

Του τρόπου δράσης με μεθοδική και της συστηματικής προσέγγισης καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
Εκμετάλλευσης της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
Ασκησης βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
Της εμμονής και η εγκληματικής ροπής για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
Από την επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
Της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.
Συνήγορος και κατηγορούμενος θα μελετήσουν τη δικογραφία και θα σχηματίσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, η οποία μέχρι στιγμής «πατάει» στην πλήρη άρνηση των κατηγοριών.

Σχετικά άρθρα