Διπλό θρίλερ με αεροπλάνα της Emirates

Όλο το χρονικό τρόμου για εκατοντάδες επιβάτες

Σε θρίλερ εξελίχθηκαν δύο πτήσεις της Emirates που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα, μετά από πληροφορία από τη CIA για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.

Μετά από αρκετή ώρα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες και ερευνών των αρχών δεν βρέθηκε ύποπτο άτομο ή οτιδήποτε άλλο στα δύο αεροσκάφη, με τον συναγερμό να λήγει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Βίντεο από την πτήση ΕΚ 209 της Emirates

Το χρονικό του διπλού θρίλερ

Στο χθεσινό νυχτερινό θρίλερ «πρωταγωνίστησαν» δύο πτήσεις της Emirates, που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα. Πληροφορία από τη CIA μιλούσε για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.

Έτσι, με βάση αυτήν την πληροφορία, σήμανε συναγερμός.  Η  πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της. Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο, πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση, που έγινε στις 22:06 το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.

Η πτήση ΕΚ 209 για Νέα Υόρκη

Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Η πληροφορία από τη CIA, που αξιολογήθηκε ως σοβαρή από την ΕΥΠ, ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

Όπως φαίνεται, στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.

Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Το αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή.

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος. Αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Έπειτα από έλεγχο στην πτήση, αλλά και στις αποσκεύες τους, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο.

Επιβάτες και αεροσκάφος, όπως βέβαια και το πλήρωμα, θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσουν την Παρασκευή στις 20:00 για Νέα Υόρκη.

Η πτήση για Ντουμπάι

Σε ό,τι αφορά την πτήση ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι και προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να απογειωθεί.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς τον διάδρομο απογείωσης.

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Είναι προφανές πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους γνώριζε τον λόγο που πήρε εντολή να μην απογειωθεί, αλλά δεν είπε τίποτα στους επιβάτες και προφασίστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Αντί να κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, κατά τον οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους.

Στην αίθουσα ήταν παρόντες δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Τελικά, δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο και έτσι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 22:06 της Πέμπτης για το Ντουμπάι,  με πάνω από τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

Μαρτυρίες επιβατών της πτήσης για Νέα Υόρκη: Είδαμε τα F-16 να πετάνε δίπλα μας, μας έκοψαν και το Ίντερνετ

Τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο αεροσκάφος της Εmirates  περιέγραψανεπιβάτες της πτήσης EK 209 που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη και επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν τις 10.00 χθες το βράδυ.

«Ανησυχήσαμε πολύ. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, όταν καταλάβαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω στην Αθήνα κι όταν μας έκοψαν το Ίντερνετ για να μην διαβάζουμε και να μην μαθαίνουμε τα νεα. Τότε καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Όσοι κάθονταν στα παράθυρα είδαν τα δυο μαχητικά αεροπλάνα να μας συνοδεύουν. Το μόνο που καταλάβαμε ήταν ότι γυρίζουμε πίσω, ήμασταν όλοι ήρεμοι παρόλο που δεν είχαμε καμία ενημέρωση» λέει ένας Έλληνας επιβάτης με δηλώσεις του στο protothema.gr.

«Ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν περίπου πάνω από την Ιταλία ενημερωθήκαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας. Αυτό ξέραμε μόνο . Ζητήσαμε από το προσωπικό να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αλλά δεν μπορούσαν να μας πουν πολλά πράγματα. Βγήκαμε όσοι είχαμε επιβιβαστεί από Αθήνα , όσοι ήταν από το Ντουμπάϊ έχουν παραμείνει στο αεροπλάνο για να τους γίνει κάποιος περαιτέρω έλεγχος . Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και μας έγινε εξονυχιστικός έλεγχος πάλι» λέει ένας άλλος επιβάτης.

Άλλοδαπός επιβάτης σημείωσε ότι η εντολή που δόθηκε στους επιβάτες όταν το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν να σηκωθούν και να βγουν από το αεροσκάφος μόνο όσοι είχαν μπει από την Αθήνα και όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Σχετικά άρθρα