ΔΝΤ: «Όχι αρκετή πρόοδο για ελάφρυνση του χρέους»

Αυτό επισήμανε στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ρας

Τη θέση πως έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για να μετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος εστίασε στο ζήτημα του χρόνου και στην κρισιμότητα των αποφάσεων του Eurogroup της επόμενης εβδομάδος. «Ξεμένουμε από χρόνο (…) Έχουμε κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά η ελάφρυνση του χρέους είναι το θέμα που εκκρεμεί. Κάποιες διαφορές απομένουν και πρέπει να διευθετηθούν», είπε.

Το στέλεχος του ΔΝΤ περιέγραψε τις διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα του χρέους κάνοντας λόγο για αποκλίσεις στις προβολές για την ανάπτυξη και επί του «γαλλικού μηχανισμού» που συσχετίζει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη. «Η ουσία της γαλλικής πρότασης θεωρούμε πως είναι πολλά υποσχόμενη», είπε.

«Η θέση μας είναι ότι έχει υπάρξει έως τώρα πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν αισθανόμαστε πως αυτή είναι αρκετή», είπε και προσέθεσε πως «η συμμετοχή μας θα σημαίνει ότι θεωρούμε πως η συμφωνία για το χρέος είναι καλή. Αυτό θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα να πάει μπροστά και θα τονώσει την ηδυντική εμπιστοσύνη».

Ο Ράις υπενθύμισε πως το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα από το 2014, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το Ταμείο δεν στηρίζει την Ελλάδα. «Η ενεργοποίηση του επί της αρχής προγράμματος εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα παραμείνουμε ενεργοί στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου μεταπρογραμματικής εποπτείας», σημείωσε.

Αν και ερωτήθηκε για τις επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τη ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου δεν θέλησε να απαντήσει. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για το κόστος δανεισμού και δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα μπει», τόνισε.

Τέλος, για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών ανέφερε πως ακόμη αυτά αξιολογούνται. «Ακόμη αναλύουμε τα τεστ αντοχής των τραπεζών. Ακόμη τα αξιολογούμε», απάντησε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα