Δολοφονία Floyd: Συνεχίζεται το κύμα οργής

Σκηνικό εμφυλίου στις ΗΠΑ

Για έκτο 24ωρο η κατάσταση στις ΗΠΑ μυρίζει «μπαρούτι» εξαιτίας της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd στη Μινεάπολη, ενώ το πρωί της Δευτέρας οι New York Times παρουσίασαν σε αναπαράσταση τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα του συμβάντος που οδήγησε στη δολοφονία του 46χρονου άνδρα.

Στο μεταξύ, δύο γιατροί που διενήργησαν νεκροψία – νεκροτομή στον Floyd, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «μηχανική ασφυξία» και ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία. Ο Μάικλ Μπέιντεν, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχε στη νεκροψία κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Floyd, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ότι το θύμα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο συνέβαλε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον Μπέιντεν, ο θάνατος προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσαν τα γόνατα των αστυνομικών τόσο στον λαιμό του όσο και στην πλάτη του. Ο όρος «μηχανική ασφυξία» σημαίνει ότι κάποιου είδους φυσική δύναμη του έκοψε την παροχή οξυγόνου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπεν Κραμπ, είπε ότι το πόρισμα της ανεξάρτητης νεκροψίας δείχνει ότι ο Floyd πέθανε από ασφυξία λόγω «ισχυρής και παρατεταμένης πίεσης» που δέχτηκε. Οι εκτιμήσεις αυτές αντικρούουν τα προκαταρκτικά ευρήματα του ιατροδικαστή της κομητείας Χένεπιν που έλεγαν ότι ο 46χρονος πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ύπαρξης ουσιών στον οργανισμό του και μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Ο Ντέρεκ Τσόβιν κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα