11.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα οι δύο Τούρκοι

«Είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν με κάποιες προληπτικές προσαγωγές από όλη αυτή τη διαδικασία που γίνεται και τη μεγάλη προσπάθεια από τη διεθνή αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος να χαρτογραφήσουμε τους υπηκόους Τουρκίας, οι οποίοι μπορεί να εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή εγκληματικές πράξεις, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές.

Όμως, δεν υπάρχει ποινικό παρελθόν γι’ αυτούς στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου για το περιστατικό που σημειώθηκε χθες, Τρίτη (25/2) στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας Τούρκος πολίτης.

«Συνεχίζεται η έρευνα της ασφάλειας»

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Δημογλίδου είπε αρχικά: «Η προανάκριση για αυτή την υπόθεση έχει περάσει στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούν οι αστυνομικοί να συλλέξουν στοιχεία και από το σημείο στο οποίο φαίνεται ότι έγινε η επίθεση, αλλά και από τις πληροφορίες που τους δίνει ο οδηγός του οχήματος ο οποίος είναι ζωντανός, τραυματίστηκε ελαφρά».

Πρόσθεσε ότι έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία από το σημείο ενώ οι δύο αυτοί υπήκοοι Τουρκίας δεν είχαν απασχολήσει ποτέ με κάποιο αδίκημα στη χώρα μας. «Είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν με κάποιες προληπτικές προσαγωγές από όλη αυτή τη διαδικασία που γίνεται και τη μεγάλη προσπάθεια από τη διεθνή αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος να χαρτογραφήσουμε τους υπηκόους Τουρκίας, οι οποίοι μπορεί να εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή εγκληματικές πράξεις, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές Όμως δεν υπάρχει ποινικό παρελθόν γι’ αυτούς στην Ελλάδα».

Σε σχέση τώρα με το τζιπ που δεν είχε πινακίδες η κ. Δημογλίδου είπε ότι «αναζητείται το όχημα αυτό. Δυστυχώς ο οδηγός δεν μπόρεσε να συγκρατήσει αρκετά στοιχεία του οχήματος. Άλλωστε από ό,τι φαίνεται το όχημα αυτό δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Προσπαθούν οι αστυνομικοί να συλλέξουν βιντεοληπτικό υλικό και από το σημείο της επίθεσης και στη συνέχεια για να δουν πια πορεία ακολούθησε ώστε να διαφύγει από το σημείο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, τουλάχιστον ανακοινώσιμες. Συνεχίζεται η έρευνα της ασφάλειας. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες και κατά την διάρκεια της νύχτας και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα έχουμε κάποια εξέλιξη».

Στην ερώτηση αν Τούρκοι μαφιόζοι ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους στην Ελλάδα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε «Όχι, ιδιαίτερα για αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό ξεκαθαρίσματος, ούτε κάποια πληροφορία αν έχουν απασχολήσει προς το παρόν σε άλλη χώρα. Άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δυστυχώς, έχουμε δει στο παρελθόν τέτοιες επιθέσεις όπου οι άνθρωποι αυτοί δεν υπολογίζουν τους πολίτες οι οποίοι μπορεί να κινούνται γύρω από την περιοχή στην οποία επιτίθενται στα θύματά τους, όπως ακριβώς περιγράψατε, το περιστατικό στη Γλυφάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις από την Ελληνική Αστυνομία και έχουν γίνει και στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει και συλλήψεις μάλιστα υπηκόων Τουρκίας για διάφορα αδικήματα για να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε ποιοι ακριβώς βρίσκονται στη χώρα μας και πώς έχουν απασχολήσει στο παρελθόν».

Το χρονικό 

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης (25/2) στη Θεσσαλονίκη, όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη γύρω στις 13:00 στον Δενδροπόταμο, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές ομάδες και παρέλαβαν έναν τραυματία. Λίγο αργότερα, ο άνδρας τουρκικής καταγωγής έχασε τη ζωή του.

Συνολικά εννέα κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο όπου έγινε η μαφιόζικη επίθεση.

Τα κίνητρα των δραστών

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το περιστατικό σχετίζεται με την τουρκική μαφία, καθώς έχουν γίνει αρκετά αντίστοιχα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Ο Alpha μεταδίδει ότι δεν ήταν ένα απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ να βάζουν την υπόθεση στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.

Μάλιστα, πρόκειται για κακοποιούς που έχουν «ερυθρά διαβατήρια» από την Interpol και εκτιμάται ότι εντός των συνόρων βρίσκονται περίπου 300 εγκληματίες από την Τουρκία, οι οποίοι αναζητούν τους «αντιπάλους» τους, προκειμένου να τους εξοντώσουν. Τα κίνητρα αφορούν το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, αλλά και τη διακίνηση μεταναστών.

Επιπλέον, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων έχουν έρθει στην Ελλάδα με άσυλο, αφού δηλώνουν γκιουλενιστές.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα