Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη της 17χρονης Στέλλας που πάσχει από τετραπληγία χάρη σε μια φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, τη Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου.
Η Βιλελμίνη, δημιούργησε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί με χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ατόμων που στερούνται ομιλίας.
Η ιδέα της γεννήθηκε με αφορμή την 17χρονη Στέλλα της οποίας ο εγκέφαλος μπορεί να ελέγξει μόνο την κίνηση του δεξιού ποδιού της, ενώ πρόκειται για μια κοπέλα νοητικά υγιή με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη.
Η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου
Η ιδέα βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου και η κ. Καλαμπρατσίδου συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ και αναζητεί τρόπους για να αξιοποιηθεί εμπορικά η πλατφόρμα.
Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω ενός λάπτοπ ή tablet και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Στην περίπτωση της Στέλλας ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο χειρίζεται με το πόδι, λειτουργεί ως ποντίκι και της δίνει πρόσβαση στα εικονίδια της εφαρμογής μέσω του αυτόματος κυκλικού σκαναρίσματος των εκάστοτε επιλογών.
Τα εικονίδια καλύπτουν λεκτικά μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, φυσικών αναγκών, επιθυμιών, όπως διψάω, πεινάω, πονάει το κεφάλι μου, θέλω να μείνω μόνη μου ή να φορέσω αυτό, κάτι που όπως επισημαίνει η φοιτήτρια, «είναι μια αξία ανεκτίμητη, παρότι εμείς το θεωρούμε δεδομένο και δεν το καταλαβαίνουμε».
«Έμαθα για τη Στέλλα μέσω ενός φίλου.
Μου εξήγησε την κατάσταση και ότι η δασκάλα της προσπαθούσε να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο. Εκείνη είχε ανακαλύψει ότι η Στέλλα έμαθε να διαβάζει μόνη της και πίστευε βαθύτατα ότι είχε πιθανότητες εξέλιξης με την κατάλληλη τεχνολογική υποστήριξη.
Λόγω, όμως, του ότι στην αγορά δεν υπήρχαν εξειδικευμένες εφαρμογές για την περίπτωσή της και σε τιμή προσεγγίσιμη, έψαχναν κάποιον που να μπορεί να φτιάξει κάτι. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να σχεδιάσω μια τέτοια εφαρμογή, γιατί πιστεύω ότι ένας μηχανικός πρέπει να δίνει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και να ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες» σημειώνει η Βιλελμίνη.