Δραματικές ώρες για την Ελλάδα

Σκληρές διαπραγματεύσεις Τσίπρα με Γιούνκερ και δανειστές

Βάση της συζήτησης φαίνεται πως είναι τελικά οι προτάσεις που αποφάσισαν οι «πέντε» στο Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Γιούνκερ ζητά απελευθέρωση των απολύσεων όσον αφορά στο εργασιακό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Στις προτάσεις που αποφασίστηκαν στην διάσκεψη των «πέντε» στο Βερολίνο τη Δευτέρα (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ) περιλαμβάνεται διπλός συντελεστής για τοΦΠΑ, που θα ορίζεται για παράδειγμα στο 11% για τα φάρμακα και στο 23% για το ρεύμα. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Wall Street Journal, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρακτορείου Ειδήσεων Christian Spillmann, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρίσταται στην συνάντηση μόνο ως παρατηρητής. Εφόσον όμως Τσίπρας και Γιούνκερ καταλήξουν σε συμφωνία, τότε ο κύριος Ντάισελμπλουμ θα το ανακοινώσει και θα ορίσει ημερομηνία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup, προκειμένου να επικυρωθεί.

Από την ελληνική πλευρά, παρόντες είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον κύριο Ντάισελμπλουμ.

Κορυφαία πηγή της ευρωζώνης με γνώση του περιεχομένου των τεχνικών διαπραγματεύσεων αλλά και των συζητήσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δήλωνε νωρίτερα πως εκτιμά ότι «στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο».

Με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία, είπε το στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δανειστών με την Ελλάδα.

Η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 18:30 οπότε θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ.

Τέλος, διευκρινίζοντας σχετικά με την πρόταση που θα συζητήσουν οι αρχηγοί στη συνάντηση τους, η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει μια «ενιαία πρόταση» στο «τραπέζι», αλλά μια σειρά εγγράφων που έχουν υποβάλει όλες οι πλευρές.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Αντε παιδια απελευθερωστε τις απολησεις να σωθει η χωρα. Ειναι τοσοι πολοι οι υψηλομισθοι των 800-900 ευρω στις επιχειρησεις. Τοσοι ανεργοι περιμενουν να δουλεψουν με 500 ευρω το μηνα…….

Comments are closed.