Δύσκολη εβδομάδα για τους φορολογούμενους

Τι πρέπει να πληρώσουμε τις επόμενες μέρες…

Εβδομάδα Γολγοθάς θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά. Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2015, οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν στα ταμεία της εφορίας και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι υποχρεώσεις που έχουν να τακτοποιήσουν είναι πολλές και θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όπως είναι λογικό τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει το αδιαχώρητο σε τράπεζες κι εφορίες αφού τέλη κυκλοφορίας, τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δόση της ρύθμισης για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και κατάθεση πινακίδων πρέπει να κλείσουν έως και νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι Έλληνες φορολογούμενοι θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, έστω και τελευταία στιγμή. Κι αυτό διότι, ο Δεκέμβριος πρέπει να καταγράψει έσοδα περίπου 6,3 δισ. ευρώ, για να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πρέπει να τακτοποιήσουν:

-Την τρίτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

-Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι από τους οφειλέτες που βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων αφήσουν απλήρωτη κάποια νέα οφειλή π.χ. δεν πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης εξαιτίας του αυστηρότερου πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου

-Τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας. Όσοι επιλέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα.

-Επίσης, 3,5 εργάσιμες μέρες απομένουν για την 2η δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και η 2η και τελευταία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα.

Σχετικά άρθρα