6.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Εφεύρεση για να ξεπεραστεί το «μαύρο» στα κανάλια

Δύο φίλοι και συμφοιτητές στο τρίτο έτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος εφηύραν το VisionTV. Πρόκειται για μια απλή αλλά ευφυέστατη παράκαμψη του «μαύρου» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τηλεόραση μέσω διαδικτύου ή webTV.

Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι δύο νεαροί επεξεργάστηκαν την ιδέα, σχεδίασαν το ηλεκτρονικό κύκλωμα, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο και δοκίμασαν στην πράξη την επινόησή τους. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν προφίλ στα social media αλλά και μια ιστοσελίδα για την προώθηση της συσκευής VisionTV, ενός «αποκωδικοποιητή» κόστους μόλις 20 ευρώ. Μέσω αυτού, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του οποιοδήποτε κανάλι, αδειοδοτημένο ή μη. Το VisionTV περνά αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση του τηλεθεατή, από τα κανάλια της Digea σε όσα εκπέμπουν -ή θα εκπέμπουν- μόνο μέσω διαδικτύου.

Την αρχική ιδέα για το VisionTV είχε ο Λεωνίδας Παπαναστασίου, διαβάζοντας κάποιο άρθρο για τις εναλλακτικές οδούς που απομένουν για τους σταθμούς οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια εκπομπής κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης. Ο Λεωνίδας μοιράστηκε τις σκέψεις του με τον φίλο του, Λάμπη Ευαγγελάτο, τον γιο του γνωστού δημοσιογράφου και παρουσιαστή ειδήσεων. Οι δύο φοιτητές κινήθηκαν ταχύτατα ώστε σήμερα πλέον να είναι έτοιμοι να κάνουν επίδειξη του VisionTV, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό.

Η λίστα των διαθέσιμων σταθμών όπως εμφανίζεται στην οθόνη μέσω του VisionTV.

Η «καρδιά» της συσκευής είναι το Raspberry Pi, ένας μικροσκοπικός υπολογιστής σε μορφή πλακέτας -για την ακρίβεια ο «κλώνος» της, δηλαδή ένα νόμιμο αντίτυπο. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του VisionTV είναι επίσης ελεύθερο, «ανοιχτού κώδικα», οπότε η όλη φιλοσοφία της συσκευής είναι η απλούστερη δυνατή -αλλά και εξίσου οικονομική. Επιπλέον, όπως λέει στο protothema.gr ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «έχουμε φροντίσει ώστε το λειτουργικό περιβάλλον του VisionTV να είναι φιλικό για κάθε τηλεθεατή, σαν ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ. Στο μυαλό μας είχαμε όχι τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, αλλά ανθρώπους που θέλουν απλώς να πατήσουν ένα κουμπί και να αλλάξουν κανάλι, όπως έκαναν πάντα. Οπότε, πχ οι ηλικιωμένοι ή τα μικρότερα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα εξοικείωσης με το VisionTV».

Η άποψη των δύο νεαρών εφευρετών είναι ότι «το θέμα των τηλεοπτικών αδειών άγγιξε ευαίσθητες χορδές μας. Θεωρήσαμε ευθύνη μας το να προσπαθήσουμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας τόσων ανθρώπων. Στόχος μας δεν είναι να επέμβουμε στην κυβερνητική απόφαση στο θέμα των αδειών, αλλά να επιτρέψουμε με τη δική μας λύση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν οι σταθμοί να εκπέμπουν με διαφορετικό, αλλά νόμιμο τρόπο».

Συνδεσμολογία της συσκευής VisionTV

Το VisionTV δεν προϋποθέτει καμία συνδρομή. Με τα 20 ευρώ που όπως υπολογίζουν ο Λεωνίδας και ο Λάμπης, κάθε τηλεθεατής θα αγοράζει τον «αποκωδικοποιητή» αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνική πλατφόρμα του VisionTV. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η μαζική παραγωγή της συσκευής, αυτό που επιδιώκουν οι δύο φίλοι, είναι την έμπρακτη στήριξη από τα κανάλια εκείνα που έμειναν εκτός αδειοδότησης. «Εμείς βάζουμε την ιδέα, οι ιδιοκτήτες των σταθμών καλούνται να συνεισφέρουν σε όλα τα υπόλοιπα» εξηγεί ο Λεωνίδας Παπαναστασίου. Και υπάρχει καλός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον χάρη στο απλούστατο αλλά τόσο έξυπνο VisionTV το «μαύρο» μπορεί να παρακαμφθεί, με απολύτως νόμιμο τρόπο. Αρκεί, φυσικά, οι σταθμοί να εξασφαλίσουν την βέλτιστη εκπομπή του προγράμματός τους μέσω διαδικτύου.

Στο εύλογο ερώτημα για το ποια είναι η σχέση του Νίκου Ευαγγελάτου με το εγχείρημα του γιου του, είναι ότι «μας στηρίζει ηθικά και μας παρέχει διακριτικά συμβουλές, αλλά δεν έχει καμία ουσιαστική ανάμιξη». Όπως υπογραμμίζει στο protothema.gr ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «το τελευταίο που θέλουμε, είναι να ακολουθήσουμε την συνήθη ελληνική πρακτική του ‘κονέ’ και των γνωριμιών κάποιων άλλων για να προωθήσουμε τη δική μας δουλειά».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα