Έφτιαξε έναν γίγαντα 2 δισ. δολαρίων επειδή πεινούσε

Μια ανατρεπτική επιχειρηματική ιστορία που μετατράπηκε σε success story

Κάθε πεινασμένος υπάλληλος που έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με κακά ντελιβεράδικα και εξίσου κακές υπηρεσίες παράδοσης στο γραφείο θα το σκεφτόταν.

Μια εφαρμογή από αυτές που σου φέρνουν όπου και όποτε θες φαγητό δηλαδή, τίποτα το φοβερό.

Γεγονός που αποδέχεται και ο ίδιος Will Shu, ο αμερικανός συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Deliveroo, για την ιδέα του: «Δεν είναι περίπλοκη, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να την έχει σκεφτεί».

Μόνο που τελικά ήταν αυτός και ο συνεργάτης του Greg Orlowski οι άνθρωποι που έκαναν την ιδέα τους πραγματικότητα το 2013. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιδόθηκαν και σε μια λυσσαλέα προσπάθεια να κάνουν όσο πιο απλή και ραφιναρισμένη παίρνει την παράδοση φαγητού.

Το Deliveroo προσφέρει takeaway φαγητό από χιλιάδες συνεργαζόμενα εστιατόρια και πολλά μάλιστα από αυτά δεν έδιναν πακέτο πριν από το λανσάρισμα της εφαρμογής. Η οποία έφερε αέρα ανανέωσης στον κλάδο, σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ. δολάρια και αν πιστέψουμε τις φήμες, συζητείται ήδη η πώλησή της στην Uber έναντι πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο δρόμος βέβαια για τον Shu μόνο εύκολος δεν ήταν και οι χιλιάδες ντελιβεράδες που έφτασε να έχει ήταν πάντα ο μεγάλος του πονοκέφαλος, μιας και τον κατηγορούσαν για χαμηλά μεροκάματα και κακές συνθήκες εργασίας.

Ας πάμε όμως στο 2001, όταν ο Will Shu ήταν άλλος ένα τραπεζικός αναλυτής που δούλευε στη Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη, κάνοντας τρελές υπερωρίες και δίνοντας ένα καλό μέρος του μισθού του σε delivery στο γραφείο. Το 2004 μετακινήθηκε στα γραφεία της εταιρίας στο Λονδίνο και η αμοιβή του δεν έφτανε πια για σπατάλες.

Κατέληξε να μαγειρεύει έτοιμα γεύματα από το σουπερμάρκετ: «Έγινε πραγματικά απελπιστικό», λέει χαρακτηριστικά. Στα τέλη του 2006 εργαζόταν σε έναν ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο και άρχισε πάλι να παραγγέλνει, μόνο που έβρισκε τις υπηρεσίες τουλάχιστον απογοητευτικές.

Στα τέλη της επόμενης χρονιάς ήταν σίγουρος πως μπορούσε να το κάνει καλύτερα. Επικοινώνησε με τον φίλο του από τα σχολικά χρόνια Greg Orlowski, συνειδητοποίησαν ωστόσο πως τα smartphones και οι εφαρμογές ήταν ακόμα στα σπάργανα για να επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

Μόλις τον Αύγουστο του 2012, όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone 5 και οι εταιρίες κινητής μάχονταν πια λυσσαλέα για το κεφάλι στην αγορά, είδαν πως η στιγμή ήταν κατάλληλη. Και τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν έτοιμοι να λανσάρουν το Deliveroo, με έδρα το σπίτι του Shu στο Λονδίνο. Και ο πρώτος ντελιβεράς της εκεί στα μέσα του 2013 ήταν ο ίδιος ο Shu!

Ακόμα και οι φίλοι του του έκαναν φάρσες, βάζοντάς τον να τους φέρνει φαγητά από την άλλη άκρη της πόλης μόνο και μόνο για να δουν τον παλιό μεγαλο-αναλυτή να δουλεύει ως ντελιβεράς. Σύμφωνα με το Forbes, εκείνη την εποχή παρέδωσε και μια πίτσα στο παλιό του αφεντικό, που πίστεψε πως ο Shu είχε πιάσει πάτο και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει.

Τον Ιούνιο του 2014, έχοντας ξεκινήσει τη συνεργασία με μόλις τρία εστιατόρια, η Deliveroo άξιζε τώρα 2,75 εκατ. δολάρια. Τόσα πήρε τουλάχιστον από επενδυτικά κεφάλαια για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε σε Παρίσι και Βερολίνο και στα τέλη του 2015 άξιζε πια 600 εκατ. δολάρια.

Τον Φεβρουάριο του 2016, έχοντας πιάσει το ορόσημο του 1 δισ. δολαρίων, ο συνιδρυτής Greg Orlowski αποσύρεται από την εταιρία, αν και ο καλπασμός της δεν σταματά.

Σήμερα είναι μια από τις πιο δυνατές εφαρμογές του κλάδου με παρουσία σε 12 χώρες, χιλιάδες συνεργαζόμενα εστιατόρια και μπόλικους μνηστήρες να λαχταρούν να την αποκτήσουν…

Σχετικά άρθρα