“Ευτυχώς δεν πήραμε το Νόμπελ”

Τρομερή απάντηση από κάτοικο της Λέσβου

Αντιμετώπισαν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια κορυφαία πρόσκληση των καιρών, την προσφυγική κρίση, ακούραστα και ανιδιοτελώς, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης. Τελικά το βραβείο κέρδισε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες τους για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC, παρότι οι Έλληνες νησιώτες ήταν φαβορί.

Ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, που έχει σώσει με τη βάρκα του εκατοντάδες ανθρώπους στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που έγινε διάσημη από τη γνωστή φωτογραφία στην οποία ταΐζει με το μπιμπερό ένα βρέφος από τη Συρία έχοντας δίπλα της τις δύο γειτόνισσες «πολιορκήθηκαν» στην κυριολεξία απο τα διεθνή ΜΜΕ όσο αναμενόταν η πολυπόθητη απόφαση της Επιτροπής. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι το βραβείο το πήραν πολλές φορές, σώζοντας τον κόσμο.

Όπως δήλωσαν στο «Έθνος» έχοντας ζήσει απίστευτες στιγμές όλο αυτό τον καιρό που το νησί τους δέχτηκε καραβάνια προσφύγων, νιώθουν πλούσιοι και ας έχουν λίγα υλικά αγαθά.

Η δε γιαγιά Αιμιλία εκμυστηρεύτηκε: «Παρακαλούσα να μην το πάρω το βραβείο γιατί υπήρχε μεγάλη γκρίνια στο χωριό. Γιατί εσύ και όχι εμείς. Δεν άντεχα, θα με έστελναν στο Νοσοκομείο, δεν θα έβγαινε σε καλό». «Εγώ έκανα αυτό που θα έκαναν όλες οι μαμάδες και οι γιαγιάδες του κόσμου. Πήρα το μωρό που ήταν πεινασμένο και το τάισα. Να δούμε τι θα κάνει το κράτος για αυτά τα παιδιά. Τώρα θέλω να βρω την ησυχία μου».

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Καταρχήν γιαγιά, δεν θα το έπαιρνες μόνη σου, θα πήγαινε σε όλους τους κατοίκους. Κατά δεύτερον τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο. Θα σας χαλούσε να πάρετε κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ;

Comments are closed.