Εκκένωση οικισμών στην Ξάνθη

Λόγω πυρκαγιάς σε εργοστάσιο μπαταριών

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στην Ξάνθη.

Λόγω των εύφλεκτων υλικών που καίγονται και του κινδύνου εκρήξεων αποφασίστηκε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Τύμπανο και Τοξότες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το απόγευμα αναμένονται μετρήσεις του μολύβδου που ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα λόγω της φωτιάς.

Η πυρκαγιά καταστρέφει το κεντρικό κτήριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και καίει ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά, αναφέρει το Xanthi2.gr. Από τη φωτιά έχουν καταστραφεί και τα γραφεία της εταιρείας.

Επί τόπου βρίσκονται 39 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ αναζητώνται και υδροφόρες από τη γύρω περιοχή.

Ένας εργαζόμενος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, μεταδίδουν τοπικά μέσα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Στις 17.30 έχει αποφασιστεί έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ειδικών για τα θέματα της μόλυνσης. Στο σημείο του εργοστασίου και της γύρω περιοχής αναμένεται να γίνει μέτρηση για τα επίπεδα μολύβδου.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation ενώ σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Η εταιρία Sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της διεθνώς, και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στην κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις, κυρίως για την αμυντική βιομηχανία.

Σχετικά άρθρα