Έκλεβαν αυτοκίνητα με τη «βοήθεια» κοκαΐνης

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα

Εκλεβαν αυτοκίνητα κατά… παραγγελία από διάφορες περιοχές της Αττικής, είχαν στήσει παράνομο συνεργείο με ανταλλακτικά οχημάτων στο Κορωπί και για να μπορούν να προχωρούν στις κλοπές συνήθως έκαναν χρήση κοκαΐνης.

Ο λόγος για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης με έδρα την Ανατολική Αττική οι συλλήψεις των οποίων οδήγησαν στην παράλληλη εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά από την εστία διαμονής φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Πατησίων.

«Ήταν μία δύσκολη υπόθεση, γιατί τα μέλη τόσο της μίας όσο και της άλλης ομάδας έπαιρναν πάρα πολλά μέτρα προστασίας, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις επικοινωνίες τους. Το γεγονός ότι για να κλέψουν αυτοκίνητα έκαναν συνήθως κοκαΐνη, ώστε να βρίσκονται σε υπερδιέγερση και με όλες τους τις αισθήσεις στο “κόκκινο” οδήγησε στο να εξαρθρώσουμε στην ίδια υπόθεση δύο εγκληματικά δίκτυα, αφού οι αρχηγοί τους επικοινωνούσαν μεταξύ τους», λέει στο ethnos.gr αστυνομικός της Ασφάλειας που συμμετείχε στις έρευνες.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών χρειάστηκαν εννέα ολόκληρους μήνες προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν χειροπέδες σε συνολικά δέκα άτομα, που στην πλειονότητά τους είναι γνώριμοι των Αρχών. Συγκατηγορούμενοί τους είναι άλλοι τέσσερις εκ των οποίων οι τρεις έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ ο τέταρτος είναι ένας Νιγηριανός κρατούμενος στον Κορυδαλλό για παρόμοια αδικήματα.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση με τα κλεμμένα αυτοκίνητα τους εννέα μήνες κατά τους οποίους τα μέλη της βρίσκονταν στο μικροσκόπιο των Αρχών ανέρχεται σε τουλάχιστον 154.000 ευρώ. Αναφορικά με την πώληση ναρκωτικών οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τουλάχιστον 480 συναλλαγές κοκαΐνης με μέση τιμή πώλησης τα εκατό 100 ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό όφελος από τη διακίνηση ναρκωτικών κυμαίνεται στα τουλάχιστον 48.000 ευρώ.

H επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:
«Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στις κλοπές αυτοκινήτων και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συνελήφθησαν, την 20-5-2021 στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε Αθήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Κορωπί, Γέρακα και Γλυκά Νερά, δέκα (10) άτομα (επτά ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί) για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, τυγχάνουν τέσσερα (4) επιπλέον άτομα (δύο αλλοδαποί και δύο ημεδαποί), εκ των οποίων οι τρεις (3) έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ ο τέταρτος αλλοδαπός είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη σε δύο (2) υποομάδες με άμεση συνεργασία μεταξύ τους και δραστηριοποίηση στις κλοπές οχημάτων και στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ως προς τον τρόπο δράσης :
λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης
οι συνομιλίες τους πραγματοποιούνταν σε διαδικτυακές εφαρμογές με κωδικοποιημένες εκφράσεις
άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Ως προς τον τρόπο δράσης για τις κλοπές των οχημάτων:
πραγματοποιείτο από ομάδα -3- μελών, με ένα εξ’ αυτών να είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση τους
ως “επιχειρησιακά” αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν είτε ενοικιαζόμενα είτε οχήματα που δεν εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες
το κάθε όχημα που αφαιρούσαν, είχε “παραγγελθεί” εκ των προτέρων
διέθεταν ειδικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο απενεργοποιούσε το αντικλεπτικό σύστημα του αυτοκινήτου
οδηγούσαν τα κλεμμένα οχήματα κυρίως στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Κορωπίου, για τουλάχιστον τρεις μέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει κάποιο σύστημα εντοπισμού
στη συνέχεια το οδηγούσαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία και εξαρτήματα-εργαλεία για την αποσυναρμολόγησή του
τα εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογούμενα οχήματα, είτε τα χρησιμοποιούσαν για να ανακατασκευάσουν άλλα οχήματα είτε τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε ενδιαφερόμενους αγοραστές
Μετά την αποσυναρμολόγηση, το αφαιρεθέν όχημα το άφηναν εκ νέου σε συγκεκριμένη περιοχή του Κορωπίου, αφού προηγουμένως το καθάριζαν επιμελώς για να μην αφήσουν ίχνη
τους καταλύτες από τα αφαιρεθέντα οχήματα, λόγω τη υψηλής αξίας, τα πωλούσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης καταλυτών
Από τη προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής -12- κλοπές οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον -480- συναλλαγές της ναρκωτικής ουσίας κοκαΐνης.
Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-8- αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα
πλήθος ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων
-20 εγκέφαλοι αυτοκινήτων
-23- γραμμ. κοκαΐνης
-5,3- γραμμ. κάνναβης
μικροποσότητα αναβολικών
το χρηματικό ποσό των -15.310- ευρώ
-3- σιδερογροθιές
-3- σουγιάδες
-8- φυσίγγια
-39- κινητά τηλεφώνα
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις -154.000- ευρώ.

Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Σχετικά άρθρα