Έκλεισε ξημερώματα η συμφωνία

Τσακαλώτος: Υπάρχει λευκός καπνός

Έκλεισε σήμερα τα ξημερώματα η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών , ενώ σε λίγες ώρες αναμένονται επίσημες δηλώσεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Η συμφωνία ήρθε μετά από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.

Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την βεβαιότητα πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να ψηφίσει τη συμφωνία με πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ τα οποία φέρνουν μεταξύ άλλων μειώσεις έως και 18% στις κύριες αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί, γεγονός το οποίο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας διαμορφώνει τη μέση μείωση των συντάξεων σε 9%.

Σχετικά άρθρα