Εκλογές 2023: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Θέμα ωρών ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης-Τα επικρατέστερα πρόσωπα

Στην τελική ευθεία για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, έχει μπει και επίσημα η χώρα.

Σήμερα (25/5) ορκίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς -ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εκλογές 2023: Θέμα ωρών ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης

Του παραπάνω είχε προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Πλέον, μετά την ορκωμοσία του κ. Σαρμά, αναμένεται ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί έως και αύριο.

Τα πρόσωπα που επικρατούν

Τα τελευταία σενάρια για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρονται στα εξής ονόματα στις θέσεις υπουργών:

Σε αυτό το πλαίσιο, για υπουργός Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Έμπειρος διπλωμάτης έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και σε σειρά ελληνικών πρεσβειών σε χώρες όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφηκε ανατροπή της τελευταίας στιγμής, καθώς ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υφυπουργού Μετανάστευσης και πρώην αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακούγεται το όνομα του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο και έχει διατελέσει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας – εντατικολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, Αναστασία Κοτανίδου.

Για το υπουργείο Παιδείας προορίζεται η καθηγήτρια πληροφορικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μαρία Νικολαΐδου, ενώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να τοποθετηθεί πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο της κεντροαριστεράς. Άλλες πληροφορίες θέλουν στο υπουργείο Παιδείας τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Χρήστο Κίττα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η υπηρεσιακή μέχρι πρότινος υπουργός Καλλιόπη Σπανού.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται ο καθηγητής νομικής του ΕΚΠΑ Χρήστος Σπυρόπουλος.

Τέλος, στο υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να τοποθετηθεί η Αθηνά Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece.

Σχετικά άρθρα

Κυβερνητικές πηγές: Κάποιες χώρες δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία

Στην εκτίμηση ότι ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στο Eurogroup δεν επιθυμούν να δοθεί λύση και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, προχώρησαν κυβερνητικές πηγές, μετά τις χτεσινές εξελίξεις, «Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία» σημειώνουν στο ΑΠΕ οι κυβερνητικές […]