Εκνευρισμός και λιποθυμίες στη Χίο

Τούρκοι τουρίστες εγκλωβίστηκαν στο λιμάνι

«Απελευθερώθηκαν» πριν από λίγο, μετά από επικοινωνία που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα, οι εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στο τελωνείο του νησιού, λόγω μη λειτουργίας του συστήματος ελέγχου των διαβατηρίων.

Με εντολή Τόσκα επιτράπηκε η είσοδος των Τούρκων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας που διενήργησαν οι αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό, από τις 8:30 σήμερα το πρωί, το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων τέθηκε εκτός λειτουργίας, δηλαδή δεν υπήρχε πρόσβαση στα δεδομένα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το σύστημα “έπεσε” αρχικά στη Χίο, όμως στη συνέχεια αυτό έγινε σε όλο το Αιγαίο ακόμη και στον Έβρο. Αποτέλεσμα, οι Τούρκοι τουρίστες που κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα περνούν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού, να εγκλωβιστούν στα τελωνεία. Σημειώνεται, ότι και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν προβλήματα στον έλεγχο διαβατηρίων όμως με ημίωρες, το πολύ, διακοπές.

Στη Χίο, η αναμονή σήμερα ξεπέρασε τις τρεις ώρες, γεγονός που προκάλεσε ένταση και εκνευρισμό. Μάλιστα από την ταλαιπωρία κάτω από τον ήλιο, μία γυναίκα επισκέπτρια κατέρρευσε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου. Τελικά, μετά τις 12 το μεσημέρι, με εντολή του κ. Τόσκα δόθηκε λύση και η είσοδος επιτρέπεται με τυπικό έλεγχο από τους αστυνομικούς, του διαβατηρίου και της θεώρησης (VISA) καθώς και των εγγράφων ταυτοπροσωπίας των επισκεπτών.

Να σημειωθεί εδώ ότι έως χθες το βράδυ στη Χίο για τις διακοπές τους, λόγω της θρησκευτικής τους γιορτής, είχαν έρθει περισσότεροι από 6.000 Τούρκοι επισκέπτες, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο δεν είχαν έρθει περισσότεροι από 3.500.

Σχετικά άρθρα