Εκπέμπει SOS ο πλανήτης

Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο ορατές στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο, καθώς μέσα σε μια μέρα έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου από την επιφάνεια της Γροιλανδίας!

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS κάθε μέρα και περισσότερο. Κι αν η ανθρωπότητα επιμένει να κλείνει τα αυτιά της, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά. Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη όχι μόνο έφτασε στη Γροιλανδία αλλά προκάλεσε το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων για φέτος!

Μετά από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ, οι επιστήμονες λένε ότι η Γροιλανδία έχασε σε μια μέρα, την Πέμπτη, 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγουαπό την επιφάνειά της, ποσότητα που είναι ήδη με 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!

Οι εικόνες από το ντοκιμαντέρ Into the ice του Caspar Haarloev είναι χαρακτηριστικές (και σοκαριστικές) για την κατάσταση στη Γροιλανδία.

Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Οι πάγοι λιώνουν επίμονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, δήλωσε στο CNN η Ρουθ Μόταμ, περιβαλλοντολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Σχετικά άρθρα