29.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Έκπτωση 3% στον ΦΠΑ με κάρτα

Αν το δεχτούν οι θεσμοί, ανοίγει «τρύπα» 1-1,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση ευελπιστεί να την καλύψει από την αποκάλυψη της παραοικονομίας λόγω χρήσης καρτών αντί για μετρητά και με την ταυτόχρονη δέσμευση του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, που θα καταλήγει στο κράτος πριν τον αγγίξουν οι επαγγελματίες.

Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του protothema.grπου πριν ένα μήνα (από τις 20 Απριλίου) είχε αποκαλύψει ότι το κίνητρο 3% στις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.

Για να μην χάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, με τη σημερινή κατανάλωση, το κράτος πρέπει να εισπράττει μεσοσταθμικά 17%. Με συντελεστές 6,5%, 9,5%, 15% και 18%, ο μέσος ΦΠΑ είναι κάτω του 15%, ακόμα και αν καταργηθεί εν μέρει η έκπτωση 30% στα νησιά, ειδικά αν τα τρόφιμα μεταφερθούν από το 13% στο  6,5% και 9,5%. Άρα το κενό των εσόδων μπορεί να καλυφθεί μόνον από αύξηση της είσπραξης που σήμερα διαφεύγει (τουλάχιστον 30% της νόμιμης δραστηριότητας).

Το στοίχημα είναι μεγάλο, τόσο για τη διαπραγμάτευση, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στην αγορά.

Για τους καταναλωτές:

Για συναλλαγές με μετρητά, καταργείται ο ΦΠΑ 23% και μειώνεται σε 18%. Αντίστοιχα όμως καταργείται και ο ΦΠΑ 13%  και 6,5%.

Αυτό σημαίνει ότι όπου επιβάλλεται σήμερα ο κανονικός συντελεστής 23% (καινούργια ακίνητα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφώνων κλπ) θα υπάρξει μείωση, ενώ επιβαρύνσεις  προκύπτουν για νερό και ρεύμα (από 13% σε 15%, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Star) και στις τιμές των ξενοδοχείων που από το 6,5% σήμερα, θα φορολογούνται με 15%.

-Για συναλλαγές με κάρτες προβλέπεται καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για όλα (αντί 6,5%, 13% και 23%) με έναν ακόμα μειωμένο συντελεστή 6,5% μόνο για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ανεξαρτήτως ύψους συναλλαγής.

Ωστόσο εξετάζεται να υπάρξει κάποια φορολόγηση στις αγορές με πιστωτικές, για να στραφεί ο καταναλωτής στη χρήση των χρεωστικών.

Το πρόβλημα είναι όμως πως πολλοί δεν έχουν πια υπόλοιπο στις πιστωτικές κάρτες τους, ούτε και λεφτά στις τράπεζες για αγορές με χρεωστική.

-Για τους νησιώτες του Αιγαίου καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (περίπου 2%-7,5% περισσότερα σε κάθε συναλλαγή). Ο κ. Βαρουφάκης προϊδέασε ότι θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών να εισπράττουν επιστροφή του 30% του  ΦΠΑ που πληρώνουν μαζεύοντας και καταθέτοντας τις αποδείξεις από τις αγορές τους, περίπου όπως ισχύει για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει προεργασία για έναν τέτοιο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για «παζάρι» αποδείξεων που θα αξίζουν όσο το 30% του ΦΠΑ που περιέχουν.

Και για τους καταστηματάρχες πάντως το μέτρο της χρήσης καρτών συνεπάγεται και μία έξτρα επιβάρυνση για τραπεζικές προμήθειες έως 3% στην πληρωμή μέσω κάρτας, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι η απόδοση του ΦΠΑ θα γίνεται  ταυτόχρονα με την είσπραξή του από τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αφαιρώντας ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας που υπήρχε επί δεκαετίες στις επιχειρήσεις που «τζίραραν» τον ΦΠΑ για έως και 4 μήνες, πριν τον αποδώσουν στο δημόσιο.

«Κορώνα γράμματα» το παίζει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον ΦΠΑ που προτείνει για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα