Εκρήξεις σε Νέα Αγχίαλο: Αναφορές για πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες

Προ των πυλών το πόρισμα

Θέμα χρόνου είναι η παράδοση του πορίσματος για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς που σάρωσε τη Μαγνησία την περασμένη εβδομάδα.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, η Στέλλα Παπαμιχαήλ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ανέφερε πως δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις σε ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου για να θωρακιστεί το στρατόπεδο.

Επίσης, η Στέλλα Παπαμιχαήλ ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνολική αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας των στρατοπέδων, με αιχμή και το θέμα της προστασίας από τις φωτιές, ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης.

Τα τρία κρίσιμα σημεία
Στο πόρισμα φέρονται εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης: Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής: Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της

Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και

Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων: Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο
Αιχμές από έμπειρα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων

Πάντως έμπειρα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιμένουν να στηλιτεύουν τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Αγχίαλο: «Θα έπρεπε τα πυρομαχικά αυτά να βρίσκονται έστω αν ήταν βόμβες ελευθέρας άφεσης όπως ήταν αυτές οι οποίες λένε ότι σκάσανε – θα έπρεπε να ήταν σίγουρα εξασφαλισμένες σε υπόγειες αποθήκες ή σε αποθήκες με τσιμέντο έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεάζονται από τα θερμικά φορτία», σημείωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, σημείωσε πως «Αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε ίσως να απαιτηθεί να αναθεωρηθούν κάποιοι κανόνες προστασίας των χώρων αυτών ή ακόμα και φύλαξης κάποιον πυρομαχικών στους χώρους αυτούς και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον καλύτερο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και των αεροπορικών μέσων που ελέγχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής».

Σχετικά άρθρα