Εκτόξευση συναλλαγών με ξένες κάρτες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Άλμα 25% κατέγραψαν οι συναλλαγές με κάρτα στη χώρα μας το τελευταίο έτος (Ιούνιος 2018 – Ιούνιος 2019), με 1 στις 10 συναλλαγές να πραγματοποιείται με ξένη κάρτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σε ετήσια βάση, οι Έλληνες πραγματοποιούν περίπου 10 συναλλαγές τον μήνα με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι περίπου 18 συναλλαγές.

payments

Την «πρωτοκαθεδρία» των συναλλαγών εκτός μετρητών έχουν στη χώρα μας οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (52,5%), όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερες κατά σειρά (28%) έρχονται οι μεταφορές πίστωσης, δηλαδή οι διατραπεζικές μεταφορές.

Σημαντικά υστερούν στη χώρα μας οι άμεσες χρεώσεις (0,2%), δηλαδή οι πληρωμές με απευθείας χρέωση του λογαριασμού -χωρίς τη μεσολάβηση πλαστικού χρήματος (χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 20% περίπου.

Από την επιβολή των capital controls, το τοπίο των πληρωμών άλλαξε δραστικά στη χώρα. Ο αριθμός των τερματικών (POS) εκτοξεύτηκε κατά 215% τα έτη 2015-2018, αγγίζοντας τα 690 χιλιάδες τερματικά το 2018.

Σχετικά άρθρα