Εκτοξεύεται η τιμή των τσιγάρων!

Από 1ης Ιανουαρίου 2017 η μέση επιβάρυνση στο πακέτο θα ανέλθει στα 45-50 λεπτά

Η αύξηση της φορολογίας θα εκτοξεύσει την τιμή των τσιγάρων, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2017 η μέση επιβάρυνση στο πακέτο θα ανέλθει στα 45-50 λεπτά, ποσό διπλάσιο από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για μέση αύξηση μεταξύ 22 και 26 λεπτών. Έτσι, η μέση τιμή για ένα πακέτο τσιγάρων θα διαμορφωθεί στα 4,16 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», Ιάκωβο Καργαρώτο, η νέα αύξηση θα φέρει τη φορολογική επιβάρυνση στο 90% της τιμή του προϊόντος, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε πέραν κάθε λογικής.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η νέα αύξηση φορολογίας που θα χτυπήσει την τελική τιμή, θα αποσταθεροποιήσει, εκ νέου, την εγχώρια νόμιμη αγορά.

Προς τα πάνω, αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα κινηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της KPMG η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην ΕΕ στην κατανάλωση τσιγάρων που έχουν παραχθεί νόμιμα σε άλλες χώρες και στη συνέχεια εισήχθησαν λαθραία. Οι αναλογούντες φόροι που χάθηκαν από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων το 2015 στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 637 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα