Δεν αποκλείω την προοπτική της δημαρχίας

Tι ανέφερε η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης

Για το εάν θα την ενδιάφερε να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης, την άποψη της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα πολλά μίλησε στα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” και την Σάσα Σταμάτη η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Θα σε ενδιέφερε ποτέ να γίνεις δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Ξέρετε, εγώ είμαι παιδί της Αυτοδιοίκησης. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έκανα τα πρώτα μου βήματα και έχτισα την πρώτη δυνατή σχέση μου με την κοινωνία – σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας. Θεωρώ πως η Αυτοδιοίκηση έχει τον πιο ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία της κοινωνίας. Και με θυμώνει το γεγονός ότι η Πολιτεία, αντί να της δώσει μέσα και ανθρώπους, την απαξιώνει καθημερινά, παίρνοντας πολιτικές αποφάσεις ερήμην της και καθηλώνοντάς τη σε δεύτερο ρόλο. Η προοπτική της δημαρχίας είναι μια πρόκληση για κάθε πολιτικό. Δεν την αποκλείω, αλλά ούτε και τη σκέφτομαι ακόμα.

– Πιστεύεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός;

Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει καλός πρωθυπουργός. Εχει ήθος, εμπειρία, νέα αντίληψη για τα πράγματα, θέσεις, τολμηρές ιδέες και σχέδιο, που μπορεί να αλλάξει την παρούσα πολιτική κατεύθυνση. Ηδη έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα, τις ισορροπίες, το ύφος της δημόσιας συζήτησης και οι πολίτες αρχίζουν να βλέπουν μια ελπίδα στην προοπτική να κυβερνήσει τη χώρα.

– Σε πείραξε που ο Κυριάκος δεν σε συμπεριέλαβε στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος;

Ο σχεδιασμός είναι του προέδρου. Μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συνεχίσω ως συντονίστρια της καμπάνιας «Ενα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και ασφαλώς είμαι παρούσα για όποιο ρόλο χρειαστεί να μου αναθέσει. Ρόλος υπάρχει για όλους. Και στα οργανογράμματα και στην κοινωνία. Είναι το άθροισμα της προσπάθειας όλων μας, που μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο.

– Θα σε ενδιέφερε να πας στην Ευρωβουλή;

Είναι πολύ τιμητικό να εκπροσωπείς τη χώρα σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί.

– Ποιο υπουργείο θα σε ενδιέφερε να πάρεις και γιατί;

Εχω ρωτηθεί πολλές φορές και πάντοτε αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι τα υπουργεία δεν τα διαλέγουμε. Η πρόταση και ο σχεδιασμός είναι του πρωθυπουργού, ο οποίος ξέρει καλύτερα τα πρόσωπα και τις κυβερνητικές ανάγκες. Εγώ έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό και λόγω σπουδών μου σε αυτό τον τομέα, ενώ με ενδιαφέρει πολύ και ο τουρισμός. Θεωρώ πως έχω τις δυνάμεις να προσφέρω σημαντικό έργο αν κληθώ να υπηρετήσω σε μια τέτοια θέση.

– Πιστεύεις ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ήταν καλύτερος αρχηγός;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένα εξέχον στέλεχος της Ν.Δ., με μεγάλη προσφορά στην παράταξη. Θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και πάντοτε κοντά στη βάση, την οποία υπηρέτησε από το ξεκίνημα της πορείας του στην πολιτική. Δεν έχει νόημα μια υποθετική συζήτηση για το ποιος θα ήταν καλύτερος αρχηγός, γιατί αυτό κρίθηκε από τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή στο πέρασμα της Νέας Δημοκρατίας σε μια καινούργια εποχή. Και είναι βέβαιο ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

– Το project «Μυστικό της Νίκης» είχε μεγάλη απήχηση. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεις και δεύτερο. Μίλησέ μας για αυτό.

Πράγματι, κάναμε μια όμορφη δουλειά. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ χρήσιμο η ελληνική καμπάνια «Ενα στα πέντε» να δημιουργήσει το δικό της υλικό ενημέρωσης. Φτιάξαμε, λοιπόν, το «Μυστικό της Νίκης», μια παιδική ιστορία κινουμένων σχεδίων, δείχνοντας με τρόπο κατανοητό και ψυχαγωγικό στα μικρά παιδιά πώς να προλάβουν έναν πιθανό κίνδυνο, πώς να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα, πώς να διακρίνουν τα καλά από τα κακά μυστικά, πώς να αυτοπροστατεύονται.

Το «Μυστικό της Νίκης» είναι μια ευαίσθητη πρωτοβουλία, που την αγκάλιασαν όλες οι ελληνικές οικογένειες. Τώρα προχωράμε σε ένα νέο DVD, ανάλογο με το πρώτο, όπου μαζί με τη Νίκη θα πρωταγωνιστεί ένα αγόρι, ο Βίκτορας, ως πιθανό θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα μεγαλύτερο αγόρι. Θέλουμε έτσι να δείξουμε πως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση απειλεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε παιδική ηλικία και τα δύο φύλα. Βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας του σεναρίου και φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην ολοκλήρωση και αυτής της παραγωγής.

– Σε ενοχλεί που προηγείται η εικόνα σου της πολιτικής σου παρουσίας;

Θέλω να σας πω ότι δεν με απασχολεί η εικόνα μου και ότι προτιμώ να είμαι στην επικαιρότητα για την κοινοβουλευτική μου παρουσία, για το κοινωνικό μου έργο και για τους κοινούς αγώνες με τους συμπολίτες μου, παρά για το τι φοράω και πού πήγα. Για μένα είδηση που έχει αξία είναι το πρώτο. Για άλλους είδηση που πουλάει είναι το δεύτερο. Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, αποφασίζεις να το δεχτείς και συνεχίζεις…

– Αντιμετώπισες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πολιτικής σου καριέρας επειδή είσαι γυναίκα;

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια τέτοια περίπτωση. Από την πρώτη παρουσία μου στη Βουλή η σχέση μου με τους συναδέλφους ήταν και συνεχίζει να είναι εξαιρετική. Σήμερα, η παρουσία των γυναικών σε όλους τους τομείς μιας σύγχρονης κοινωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Εχουμε γυναίκες πρωθυπουργούς, υπουργούς, επιχειρηματίες, αστροναύτες, μεταλλωρύχους, σε κάθε πόστο, επάγγελμα και κοινωνική θέση. Απλά να προσθέσω ότι αυτό που φαντάζει ως μια αυτονόητη κατάκτηση της κοινωνίας μας αποτελεί μακρινό όνειρο για άλλες κοινωνίες, όπου η θέση της γυναίκας είναι δραματική. Και οφείλουμε όλοι να αγωνισθούμε για να την αλλάξουμε.

– Σε ρωτάμε συνέχεια και μπορεί να έχεις βαρεθεί να το ακούς: Θες να παντρευτείς;

Και σας απαντώ συνέχεια «ναι»! Αλλά αυτά τα πράγματα γίνονται όταν έρχεται η κατάλληλη ώρα!

– Θέλεις να κάνεις πολλά παιδάκια;

Επίσης ναι. Ξέρετε την αγάπη μου για τα παιδιά. Θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Οπότε θα ήθελα, αν ο Θεός με αξιώσει, να κάνω παιδιά.

– Εχεις σκεφτεί να υιοθετήσεις ένα παιδί;

Δεν το έχω σκεφτεί. Αλλά θέλω να σας πω ότι στη δική μου καρδιά και σκέψη ένα υιοθετημένο παιδί αξίζει την πιο μεγάλη αγάπη, στοργή και φροντίδα. Και ότι η υιοθεσία είναι μια ύψιστη πράξη ανθρώπινης αγάπης και ψυχικού μεγαλείου.

– Σε ενοχλεί που βλέπουμε «παπαράτσι» φωτογραφίες με τον σύντροφό σου;

Με ενοχλεί που παραβιάζονται προσωπικές μου στιγμές, όταν μάλιστα προσπαθώ τόσο πολύ να είμαι διακριτική και να κρατώ τη ζωή μου μακριά από κοσμικότητες και κοινωνικές εμφανίσεις. Νιώθω άβολα όταν βλέπω την ιδιωτική μου ζωή να αναπαράγεται και συχνά να παρερμηνεύεται στα Μέσα.

– Είσαι πολύ εντυπωσιακή γυναίκα. Ασχολείσαι με την εμφάνισή σου;

Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση, αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό που εσείς εκφράζετε με τόση ευγένεια για μένα αποτελεί ένα πολύ δευτερεύον στοιχείο της προσωπικότητάς μου, στο οποίο δίνω μικρή αξία. Δεν κάνω για την εμφάνισή μου τίποτε περισσότερο από ό,τι μια οποιαδήποτε Ελληνίδα.

– Αν αποφάσιζες να σταματήσεις κάποια στιγμή να ασχολείσαι με την πολιτική, τι θα επέλεγες να κάνεις;

Κάποια στιγμή σταματά για όλους η πολιτική. Αυτοί που δεν το γνωρίζουν έχουν μια λανθασμένη, ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη σχέση τους με την κοινωνία. Σίγουρα θα συνεχίσω τις κοινωνικές μου παρεμβάσεις και νιώθω πως, παραμένοντας βαθιά πολιτικοποιημένη, θα βρω δρόμους να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου.

– Ποιος είναι για σένα ο ιδανικός σύντροφος;

Αυτός με τον οποίο έχουμε κοινό υπαρξιακό αίτημα. Ιδια όνειρα, για τα οποία δουλεύουμε, προκειμένου να τα δούμε να πραγματοποιούνται. Αυτός με τον οποίο θα ζήσω όλη μου τη ζωή.

– Τι σε λυγίζει;

Οι απώλειες. Το να χάνω ανθρώπους που αγαπώ. Με λυγίζουν οι αποχωρισμοί.

– Είσαι εξίσου δυναμική στο σπίτι;

Αν εννοείτε τις δουλειές του σπιτιού, ναι, είμαι! Φροντίζω τον εαυτό μου, τη διατροφή μου, τον χώρο μου. Φροντίζω και όσους αγαπώ και βρίσκονται σε αυτόν.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.