Ελλάδα – Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για τις πυρκαγιές

Τι αποφάσισαν οι δύο χώρες

Τις επιστημονικές τους δυνάμεις ενώνουν Ελλάδα και Κύπρος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη σήμερα Παρασκευή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ινστιτούτου Κύπρου για την ανάληψη δράσης στην Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, Κώστας Καδής, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Οπως επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης, φέτος είδαμε τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται για μέρες: «Η μεγάλη πρόκληση είναι πλέον οι μεγα-πυρκαγιές όπως και η επιμήκυνση της περιόδου των πυρκαγιών που αποτελούν δύο από τα πιο ενδεικτικά σημάδια της κλιματικής κρίσης». Προσέθεσε ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης θα λειτουργήσει ως συντονιστής για τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας στο τρίπτυχο πρόληψη – ετοιμότητα – προετοιμασία.

Φαίνεται, πάντως, πως αυτό δεν αποτελούσε κανόνα για όλους τους φορείς μέχρι σήμερα, καθώς – όπως σημείωσε ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αν και το Αστεροσκοπείο εντάσσεται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει χωρίς αντίτιμο υπηρεσίες και εργαλεία, η συνεργασία με ορισμένους επιχειρησιακούς φορείς ήταν δύσκολη. Ο ίδιος εξαίρεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Αττικής τόσο υπό τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, όσο και της Ρένας Δούρου, με τις οποίες τόνισε πως υπάρχει διαχρονικά καλή συνεργασία. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «κάποιοι φορείς είχαν αναγωνιστική διάθεση απέναντι στους επιστημονικους φορείς, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπεται ενόψει αυτών που αντιμετωπίζουμε».

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Πλειώνης δε θέλησε να αναφέρει ποιοί είναι αυτοί οι φορείς. Υπογράμμισε όμως ότι υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας «παρόλες τις προσπάθεις που έχουμε κάνει για να διεμβολίσουμε το τείχος της άγνοιας ή της αδιαφορίας ή της μη ικανότητας κατανόησης του πόσο σημαντικά είναι τα εργαλεία τα οποία παράγονται εντός της Ελλάδας και μάλστα από φορείς που ειναι μέλη της γενικής κυβέρνησης»

Σχετικά άρθρα