Έλληνες για τον φόβο στη Μινεάπολις

«Εσύ δεν είσαι μαύρος, δεν μπορείς να καταλάβεις»

Εικόνες χάους και καταστροφής συναντάει κανείς τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της Μινεάπολης. Η δολοφονία του George Floyd προκάλεσε κύμα οργής σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Έλληνες ομογενείς που ζουν στην πόλη μεταφέρουν μέσω του Open TV τα όσα διαδραματίζονται εκεί, όλες αυτές τις μέρες. «Ο κόσμος έχει αγριέψει και θέλει δικαιοσύνη» λέει ο Γιάννης Πολυδώρου.

Όπως εξηγούν οι ομογενείς, ο ρατσισμός έχει ανοίξει βαθιές πληγές. Οι συγκρούσεις είναι βίαιες, κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω, μετά τις οκτώ. «Ο κόσμος ήταν πολύς και η αστυνομία δεν μπορούσε να ελέγξει το πλήθος, γιατί είχε λίγες δυνάμεις» προσθέτεi. «Όλοι φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν ξέρουμε ποιος έχει όπλο, ποιος έχει ρόπαλο, ποιος θα σε χτυπήσει, ποιος είναι φίλος σου» προσθέτει στο Ανοιχτό Κανάλι ο Βαγγέλης Χατζησταμούλος.

Παράλληλα μίλησε για την πολύχρονη γνωριμία που είχε με τον 46χρονο Αφροαμερικανό. «Ήταν τακτικός πελάτης στο μαγαζί μας. Τον ήξερα 3 έως 5 χρόνια. Ερχόταν 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Μιλούσαμε τακτικά για το ποδόσφαιρο και για τις γυναίκες. Ήταν πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος, ευγενικός, καλό παιδί» υπογράμμισε. Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος στο Open TV το εστιατόριό του έγινε στόχος των επεισοδίων. «Βλέπω από τις κάμερες στο iPad έναν άνθρωπο που έσπαγε τις τζαμαρίες του μαγαζιού. Ήμουν πολύ τυχερός που δεν μπήκαν μέσα για να το κάψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ένας άλλος Έλληνας ομογενής, ο Ευάγγελος Γιοβάνης, παρουσίασε τις εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της άλλη μία νύχτα επεισοδίων στη Μινεάπολη. «Γύρω από τα εστιατόρια βάλαμε ξύλα για να εμποδίσουμε τις καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο Ισίδωρος Τριανταφύλλου που ζει εδώ και 50 χρόνια στη Μινεάπολη περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βιώνουν όλοι μετά τον ξεσηκωμό για τη δολοφονία του George Floyd. «Τα βράδια όλοι βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν φασαρίες. Έχουν έρθει και πολλοί από άλλες πόλεις. Τώρα με αυτή την κατάσταση, ο κόσμος έχει βγει για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο συμπεριφοράς των αστυνομικών. Εκεί έξω υπάρχει χάος. Όποιος μπορεί βγαίνει έξω, βάζει φωτιές, σπάει τζαμαρίες. Η κατάσταση μοιάζει με πόλεμο» επεσήμανε.

«Με την αστυνομία της Μινεάπολης πάντα έχουμε προβλήματα. Είναι πολύ ρατσιστές. Πάντα φέρονται πολύ άσχημα, ειδικά σε ανθρώπους που προέρχονται από αφρικανικές μειονότητες ή έχουν μεξικανικές ρίζες. Ακόμα και εγώ σαν Έλληνας όταν ηρθα να μείνω με συνέλαβαν πολλές φορές. Προσπαθούσαν να μου πουν ότι είχα κάνει κακουργήματα επειδή έμοιαζα με Μεξικάνο» συνέχισε. «Έχω πάρα πολλούς φίλους που φοβούνται την Αστυνομία. Όταν τους ρωτάω γιατί υπάρχει φόβος η απάντησή τους είναι ότι “εσύ δεν είσαι μαύρος και δεν μπορεί να καταλάβεις πως σε βλέπουν οι άλλοι”» λέει ακόμη ο Γιάννης Πολυδώρου.

Σχετικά άρθρα