Εμφανίστηκε ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του

Εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του – Πολιτική κόντρα για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Εμφανίστηκε στην αστυνομία ο «Μάξιμος Σαράφης», το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας δήλωσε πως θα καταθέσει τη Δευτέρα, στις 16:00.

Όπως αναφέρεται, ο μάρτυρας εμφανίστηκε αυτοβούλως. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκκρεμούσε σε βάρος του μετά την άρνησή του να εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής την προκαθορισμένη μέρα και ώρα. Ενημερώθηκε το Προεδρείο της Επιτροπής και παρέλαβε κλήτευση για εξέτασή του στις 16.00 της Δευτέρας στη ΓΑΔΑ όπως ορίζει ο Άρειος Πάγος.

Το ζήτημα της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis έρχεται στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής κι αυτό γιατί ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι ίδιοι οι μάρτυρες πρέπει να αποφασίσουν το πώς επιθυμούν να εξεταστούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μετά το αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, η οποία ζητούσε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διασφαλίσει τον τρόπο εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση», κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.

Ειδικότερα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τα εξής:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.)λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασης του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου. Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν την ερχομένη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί ένα 24ωρο εξαφάνισης για τον «Μάξιμο Σαράφη» ο οποίος επικοινώνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον αξιωματικό της Ασφάλειας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την προστασία του, λέγοντάς του ότι δεν προσήλθε ενώπιον της Προανακριτικής γιατί δεν τηρήθηκαν οι συνθήκες μυστικότητας. Ο «Σαράφης», μάλιστα, επικοινώνησε και δεύτερη φορά την ίδια ημέρα με την ΕΛ.ΑΣ., και τόνισε ότι θέλει να καταθέσει με τεχνικά μέσα. Και μπορεί ο «Σαράφης» να δίνει σημάδια ζωής, αλλά η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Κελέση», παραμένει άφαντη.

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα για το σχετικό ζήτημα. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τον Αρειο Πάγο, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης τονίζει ότι «όποιος δεν εκτελέσει ένταλμα θα είναι αντιμέτωπος με παράβαση καθήκοντος». Ο Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει σικελικό κράτος», ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν να καταθέσουν».

Από την άλλη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open Tv, σημείωσε ότι «και να χάσω θα είμαι στο στρατόπεδο των έντιμων ηρωικά νικημένων».

Το βέβαιο είναι ότι την Τρίτη θα αποφασίσει η Προανακριτική επιτροπή το εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για να καταθέσουν όπως θέλουν.

Σχετικά άρθρα